Braziliaanse milieuactivist en zijn vrouw vermoord

In de Braziliaanse deelstaat Pará zijn de prominente milieuactivist José Claudio Ribeiro da Silva en zijn echtgenote Maria do Espírito Santo da Silva doodgeschoten. Het koppel werd al maandenlang met de dood bedreigd. De politie gaat ervan uit dat de moorden het werk zijn van huurmoordenaars.

De lichamen zijn teruggevonden in de buurt van het huis van de milieuactivist. Bij allebei was een oor afgesneden. Blijkbaar waren Da Silva en zijn vrouw in een hinderlaag terechtgekomen.

Vorig jaar nog had Da Silva het over zijn angst vermoord te worden. In een toespraak zei hij dat de houtindustrie hem tot zwijgen wou brengen. "Ik kan hier de ene dag staan spreken voor jullie, en de volgende maand kunnen jullie het nieuws krijgen dat ik ben verdwenen", zei hij toen. "Ik zal het woud beschermen tegen elke prijs. Daarom kan ik op elk moment een kogel in het hoofd krijgen."

Da Silva was zich ervan bewust dat zijn strijd tegen illegale houtkap hem kwalijk werd genomen. Hij en zijn vrouw waren actief in de organisatie van de bekende activist Chico Mendes, die in 1988 door veeboeren is vermoord. Da Silva werd ook wel "de nieuwe Chico Mendes" genoemd.

Soepeler wetgeving voor ontbossing

Intussen heeft het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden een wet goedgekeurd die de beperkingen op het ontbossen van het Amazonewoud versoepelt. Zo zal illegale houtkap in bepaalde gevallen kunnen worden geregulariseerd. Volgens de voorstanders is de nieuwe wet nodig om de landbouwproductie van Brazilië te kunnen opvoeren, maar milieuactivisten wijzen op het gevaar dat het Amazonewoud onherstelbaar wordt beschadigd.

Het is nog niet zeker of de nieuwe wet er helemaal komt, want president Dilma Rousseff heeft al gezegd dat ze haar veto zou gebruiken.

Vorige week is nog gebleken dat de ontbossing van het Amazonewoud, het grootste regenwoud ter wereld, het afgelopen jaar is verzesvoudigd. Het woud fungeert als een soort groene long.