De NASA geeft de Marsrover Spirit op

De NASA is vandaag gestopt met de pogingen om nog contact te krijgen met de zeswielige Marsrover Spirit. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt. De communicatie-apparatuur zal nu gebruikt worden voor het nog te lanceren Mars Science Lab.
Een voorstelling van de Spirit op "Husband Hill" op Mars.

De laatste communicatie met de Marsjeep dateert van 22 maart 2010. De NASA-ingenieurs hoopten dat de Spirit weer zou ontwaken nu hij na de harde Marswinter, veelal zonder zonlicht, opnieuw meer energie krijgt via zijn zonnepanelen. Maar dat is dus niet gebeurd.

Vermoedelijk heeft het wagentje de voorbije winter koudere interne temperaturen moeten doorstaan dan in de zes voorgaande jaren op Mars. De koude kan talrijke vitale onderdelen en verbindingen hebben beschadigd.

De NASA wil nu communicatie-uitrusting voor de Spirit gebruiken voor het eveneens onbemande Mars Science Laboratory dat in november wordt gelanceerd. Een onderdeel van die missie wordt de Curiosity, een "megarover" met eveneens zes wielen (kleine foto).

De Spirit landde op 3 januari 2004 op Mars. Oospronkelijk zou de missie van de Spirit maar drie maanden duren maar dat werd uiteindelijk meer dan zes jaar. De enkele weken later gelande tweelingbroer Opportunity is nog steeds actief op het oppervlak van Mars.