Een gelukkige Handdoekdag!

Als u vandaag iemand met een handdoek rond ziet lopen op een plaats waar zoiets niet gebruikelijk is, en het is niet Robbe De Hert, dan is de kans groot dat het een fan is van Douglas Adams. Vandaag is het immers Handdoekdag, een dag waarop de fans van de Britse schrijver hun idool eren door een handdoek mee te dragen. Want een handdoek is het meest nuttige voorwerp dat een intergalactische lifter bij zich kan hebben, vandaar.

Douglas Adams is vooral bekend van "The Hitchhiker's Guide tot the Galaxy" (Het Transgalactisch Liftershandboek) waarin de aarde plaats moet maken voor een nieuwe snelweg en het is ook in dat boek dat de uitmuntendheid van handdoeken bejubeld wordt.

"Een handdoek is zowat het meest massief bruikbare ding dat een interstellaire lifter kan hebben. Deels heeft het een grote praktische waarde. Je kunt het rond je slaan voor warmte als je over de koude manen van Jaglan Beta stuitert; je kan er op liggen op de schitterende marmerzandige stranden van Santraginus V, terwijl je de bedwelmende zeedampen opsnuift; je kan er onder slapen onder de sterren die zo rood schijnen op de woestijnwereld Kakrafoon; hem gebruiken om met een minivlot de trage, zware Motrivier af te zeilen; hem nat maken om hem te gebruiken in een gevecht van man tegen man; hem rond je hoofd wikkelen om schadelijke uitwasemingen tegen te houden of de blik te vermijden van het Vraatzuchtige Bugblatter Beest van Traal (een dier dat zo onvoorstelbaar dom is, dat het veronderstelt dat als je het niet kan zien, dat het jou dan ook niet kan zien); je kan zwaaien met je handdoek in noodsituaties als een noodsignaal, en uiteraard kan je jezelf er mee afdrogen als hij nog proper genoeg lijkt."

"Nog belangrijker is dat een handdoek een immens psychologisch belang heeft. Om de een of andere reden is het zo dat als een strag (een niet-lifter) ontdekt dat een lifter zijn handdoek bij zich heeft, hij automatisch zal veronderstellen dat die ook in het bezit is van een tandenborstel, washandje, zeep, doos beschuiten, veldfles,  kompas, kaart,  balletje touw,  muggenspray,  regenkleding, ruimtepak , enzovoorts, enzovoorts. Bovendien zal de strag dan met plezier aan de lifter elk van deze of een dozijn andere zaken lenen, dat de lifter per ongeluk "verloren" zou kunnen hebben. Wat de strag zal denken, is dat elke man die er in slaagt de melkweg in de lengte en de breedte te doorkruisen, een ruig leven te leiden, een armoedig leven te leven, te vechten zonder al te veel kans te maken en toch te zegevieren, en dan nog steeds weten waar zijn handdoek is, duidelijk een man is waarmee men rekening moet houden."

"14 dagen na zijn dood"

Enkele dagen na de dood van Douglas Adams op 11 mei 2001 stond er op het open internetforum "Binary Freedom" de volgende oproep van ene Chris Campbell:

"Towel Day: een tribuut aan Douglas Adams. (Maandag 14 mei 2001 06:00 uur)

Over heel de wereld zullen fans van Douglas Adams hem vreselijk missen. Om fans overal toe te laten eer te betonen aan zijn genie, stel ik voor dat twee dagen na zijn heengaan (25 mei 2001) aangeduid zal worden als "Towel Day". Alle Douglas Adams-fans worden aangemoedigd om een handdoek mee te dragen gedurende deze dag.

Tot ziens Douglas, en bedankt voor al de vissen!"

"Don't panic"

De eerste Handdoekdag sloeg aan bij de fans en veel mensen stuurden foto's van zichzelf, met een handdoek, naar sites zoals de intussen door Chris Campbell en zijn vrienden opgerichte TowelDay.org.

Die site zorgde er ook voor dat de dag niet vergeten werd en gaandeweg werd aan het evenement meer ruchtbaarheid gegeven.

Zo worden in Innsbruck, in Oostenrijk, op deze dag vlaggen opgehangen met de tekst "Don't panic"(kleine foto), een citaat uit het Liftershandboek, en dat is niet toevallig.

Volgens Douglas Adams was het idee voor de titel "The Hitch-hiker's Guide to the Galaxy" hem immers te binnen geschoten toen hij, na omzwervingen met als gids de "Hitch-hiker's Guide to Europa", dronken in een veld naar de sterren lag te kijken in Innsbruck. Innsbruck was een stad waar iedereen volgens hem "doof" of "stom" was of een taal sprak die hij niet verstond.

Ook het getal 42 verschijnt veelvuldig op Handdoekdag. 42 is immers het "antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles" volgens "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Overigens is de dag ook erkend als feestdag door aanhangers van het Discordische geloof.

Dus als u vandaag een handdoek ziet op een onverwachte plaats, een "42" of de leuze "Don't panic", dan weet u nu hoe het komt. Ook als u iemand hard op de grond ziet vallen, kan er een verband zijn. Douglas Adams heeft immers ooit gezegd: "Vliegen is gemakkelijk. Al wat je moet doen, is naar de grond springen en missen".

Luc De Roy