Lagarde officieel kandidaat voor IMF

De Franse minister van Economie, Financiën en Industrie Christine Lagarde is officieel kandidaat om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te gaan leiden. Haar kandidatuur krijgt nu ook de steun van de Europese Commissie.

De 55-jarige Lagarde werd al langer genoemd als mogelijke opvolger van Dominique Strauss-Kahn, die vorige week ontslag nam als directeur-generaal van het IMF omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik.

Het IMF aanvaardt tot en met 10 juni kandidaatstellingen. De bedoeling is om tegen 30 juni een nieuwe topman aan te duiden.

De voorbije dagen groeide de Europese consensus rond de kandidatuur van Lagarde. Duitsland en Groot-Brittannië steunen haar en Lagarde heeft nu ook de steun gekregen van de voorzitter van de Europese Commissie Barroso.

Het is wel niet zeker dat Lagarde haar landgenoot Strauss-Kahn ook werkelijk zal opvolgen. Traditioneel  is  het hoofd van het IMF een Europeaan, maar de opkomende groeilanden verzetten zich tegen deze traditie. Bovendien hangt Lagarde nog een mogelijke rechtszaak boven het hoofd in verband met machtsmisbruik in een zaak tussen zakenman Bernard Tapie en de financiële instelling Crédit Lyonnais.

Belgische steun

Minister van Financiën Reynders zegt dat ons land Lagarde zal steunen als er zich een consensus rond haar kandidatuur aftekent. Hij deed die uitspraak in de marge van een OESO-bijeenkomst in Parijs. 

"Indien er op Europees niveau een consensus ontstaat rond haar naam, dan zullen we haar steunen", zei Reynders. Hij herinnert eraan dat hij een van de eersten was, samen met Bondskanselier Angela Merkel, om erop aan te dringen dat de Europese landen het eens zouden raken over een kandidaat voor de post van algemeen directeur van het IMF. "Het is van belang dat Europa een post aan de top van de internationale instanties houdt", aldus de vicepremier.