Luchtverkeer boven Duitsland komt weer op gang

Het luchtverkeer boven Noord-Duitsland komt weer op gang, nadat het verstoord was geweest door de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn. In de luchthavens van Hamburg, Bremen en Berlijn landen en vertrekken opnieuw vliegtuigen.

Vanmorgen sloten de luchthavens van Hamburg, Bremen en Berlijn de deuren voor de aswolk die over Noord-Duitsland trok. In totaal werden zo'n 700 vluchten geschrapt. De aswolk trekt nu richting Baltische Zee en volgens de Duitse luchtverkeersleiding is de toestand niet langer "kritiek".

Volgens de Britse meteorologische dienst is de Grimsvötn ook gestopt met as te spuwen. Er is enkel nog witte rook te zien, voorlopig geen grijze met as meer. Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleider, verwacht dat het vliegverkeer vanaf morgen in heel Europa weer normaal zal kunnen verlopen.

Gisteren zijn al 500 (van de 29.000 geplande) vluchten geschrapt. Er waren vooral problemen boven Groot-Brittannië, maar daar is de toestand stilaan terug normaal. Als gevolg van de aswolk raakten duizenden passagiers geblokkeerd in Schotland. British Airways, Flybe, EasyJet en Aer Lingus moesten hun vluchten schrappen.

Ook de Scandinavische luchthavens ondervinden nog weinig hinder. Zo is het Deense luchtruim sinds 2 uur vannacht weer open. Dat meldt de Deense luchtverkeersleiding. Tot 6.000 meter hoogte mocht er niet in het luchtruim boven de Noordzee, het Skagerrak en de noordelijke regio van Denemarken worden gevlogen.