Obama praat doorheen het Britse volkslied

Dat de Amerikaanse president Barack Obama niet echt veel ervaring heeft met koningshuizen, bleek gisteren maar al te duidelijk tijdens het diner met koningin Elizabeth II. Terwijl hij een toost uitbracht, speelde het Britse volkslied op de achtergrond. De Queen weigerde dan ook daadwerkelijk te klinken op Obama’s toost, die vervolgens niet beter deed dan zijn glas terug neer te zetten.

"Waarde gasten, wil u met mij recht staan, uw glazen in de lucht steken om een toost uit te brengen", begon Obama zijn speech. De gasten stonden dan wel recht, maar de glazen bleven onaangeroerd, behalve door Obama. Terwijl hij zijn eerste woorden uitsprak, begon de muziek van "God save the Queen" te spelen. Obama dacht wellicht dat het om zachte achtergrondmuziek ging en praatte verder, afsluitend met het toastgebaar richting de koningin.

Maar die gaf geen krimp. Misschien ietwat monkelend, met een gezicht van vertwijfeling of verachting, daarover zijn Amerikaanse journalisten het oneens. Obama kon niet anders dan zijn glas terug neer te zetten. Ook de andere leden van het koningshuis en de genodigden wachtten statig op de eindnoten van het volkslied. Pas dan werden de glazen geheven. Zoals het protocol voorschrijft, namelijk eerst het volkslied, dan de speech en toast. Moge het een les geweest zijn in koningshuizen voor Obama.

lees ook