Open Monumentendag zoekt het conflict op

Open Monumentendag Vlaanderen staat op zondag 11 september in het teken van het thema "conflict". Erfgoedliefhebbers kunnen dan een kijkje nemen in bekend en minder bekend "conflict"-patrimonium.

Onder meer rechtbanken, politiekantoren, gevangenissen, bunkerlinies, atoomschuilkelders en versterkte hoeves openen de deuren. Maar de organisatie houdt ook rekening met ideologische en sociale conflicten. Een voorbeeld daarvan is de schoolstrijd met de neogotiek voor de katholieke scholen en de art nouveau en het modernisme voor de scholen van het officiële net.

Op de Monumentendag zullen ook 2 jongerenprojecten georganiseerd worden. JEF moNUment is een fotoproject van Open Monumentendag Vlaanderen en het FotoMuseum Provincie Antwerpen. Jongeren van 6 tot 18 jaar kunnen deelnemen door originele beelden van monumenten en landschappen te maken. Meedoen kan vanaf begin augustus tot 8 november.

OMD Junior is de jongerenvariant van de Open Monumentendag. Een aantal gemeenten stellen op 11 september hun monumenten "op maat van de klas" open. Op interactieve wijze leren de jongeren de monumenten kennen.

Het volledige programma van de Open Monumentendag Vlaanderen 2011 zal begin augustus gelanceerd worden.