Regering-Leterme houdt vast aan sperperiode

Er zal dit jaar toch een sperperiode zijn voor de koopjes. De ontslagnemende regering schaft die periode voorlopig niet af. Dat heeft ze ook in een brief laten weten aan de Europese Commissie, schrijft De Tijd.

De sperperiode bepaalt dat in de drie weken voorafgaand aan de koopjes geen reclame gemaakt mag worden met kortingen.

Vorig jaar afficheerde winkelketen ZEB tijdens de sperperiode kortingen tot 70 procent. De FOD Economie had daarover een klacht ingediend bij de Brusselse rechtbank van koophandel, maar de rechter verklaarde de klacht ongegrond.

Daarop had de Europese Commissie ermee gedreigd België te laten veroordelen door het Europees Hof van Justitie omdat de sperperiode niet in het belang is van de consument.

Maar de ontslagnemende regering-Leterme neemt pas een beslissing over de afschaffing van de sperperiode als het Europees Hof van Justitie zich heeft uitgesproken over een prejudiciële vraag. Een uitspraak van het Hof wordt ten vroegste begin 2012 verwacht.

De sperperiode gaat dus op 6 juni weer in.