Valt er iets te beleven met een goedlachse man?

U bent het type man dat door het leven dartelt, speels en goedlachs, met een brede glimlach op het gezicht. Jammer voor u, want vrouwen zullen u nauwelijks als een seksueel aantrekkelijk wezen beschouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Columbia, Canada.

Meer dan duizend deelnemers kregen verschillende foto’s voorgelegd met mensen van het andere geslacht, die ofwel geluk uitstraalden, ofwel zelfverzekerd overkwamen ofwel juist nederig. Die foto’s moesten ze beoordelen op hun seksuele aantrekkingskracht. "We vroegen dus niet of de persoon op de foto een goede echtgenote of echtgenoot zou zijn. We wilden hun instinctieve reacties van vleselijke, seksuele aantrekkingskracht", aldus onderzoeksmedewerker Alec Beal op de universiteitswebsite.

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen zich het minst seksueel aangetrokken voelen tot breed glimlachende mannen. Dat zou niet zo vreemd te zijn, volgens professor Jessica Tracy. "Over het algemeen mogen we stellen dat dit resultaat de traditionele beeldvorming die zich in Westerse landen doorheen de geschiedenis gemanifesteerd heeft, bevestigt. Lachen wordt gezien als een gebrek aan dominantie en wordt eerder geassocieerd met een vrouwelijke eigenschap. Ook uit vroegere onderzoeken bleek dat vrouwen zich instinctief sneller tot goedgebouwde en duidelijk aanwezige mannen aangetrokken voelen", aldus de professor. Mannen met emoties zouden eerder gegeerd zijn met het oog op een relatie.

Het resultaat bij mannen is duidelijk verschillend: zij voelen zich wel meer aangetrokken tot lachende en vrolijke vrouwen, omdat deze de indruk wekken kwetsbaarder te zijn. Zelfstandige vrouwen hebben dan weer een eerder afschrikwekkend effect.

lees ook