"Denken aan slachtoffers die lang hebben gewacht"

Serge Brammertz, de Belgische hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, reageert opgetogen op de arrestatie van Ratko Mladic. Hij verwacht dat het nog enkele maanden zal duren voor de Serviër in Den Haag voor de rechter kan worden gebracht.

"Het is een bijzonder belangrijke dag", zegt Brammertz in een gesprek met de radioredactie. "Het heeft inderdaad 17 jaar geduurd voor hij werd aangehouden. We denken vooral aan de slachtoffers die zo lang hebben moeten wachten."

Na zijn voorgangster Carla Del Ponte was Brammertz de man die de Servische autoriteiten ertoe aanspoorde om vlugger op de bal te spelen als die informatie kregen over waar Mladic zich kon ophouden; "Vandaag zeggen wij in het openbaar dat wij appreciëren wat de diensten hebben gedaan, en nu wachten we op zijn aankomst in Den Haag." Maar voor het zover is, moet een rechter in de Servische hoofdstad Belgrado nog beslissen over het lot van Mladic, waarop de beklaagde nog enkele dagen heeft om in beroep te gaan. Brammertz verwacht dat Mladic ten vroegste begin volgende week in Den Haag zal zijn.

Daarna zal het nog een tijdje duren voor het proces van start zal gaan. "Het probleem ligt niet bij de openbare aanklager", weet Brammertz, "maar bij het feit dat Mladic het recht heeft om zijn verdediging voor te bereiden." Daarvoor zal zijn verdediging het lijvige dossier moeten inkijken, en daarvoor is tijd nodig. "Dat zal zeker een aantal maanden duren", verwacht de openbare aanklager.

Maar eens het proces start, zou het volgens hem toch vlot moeten gaan. "De bewijsmiddelen dize wij in dit dossier zullen gebruiken, zijn bewijsmiddelen die al in het verleden in andere dossiers voor de rechter zijn gebracht."