"Dit toont aan dat Servië zich op het EU-pad zet"

De Europese Unie verwelkomt de arrestatie van de gezochte oorlogsmisdadiger Ratko Mladic in Servië. Die arrestatie was een belangrijke voorwaarde voor Servië om lid te worden van de Europese Unie.

Al langer bestond wrevel tussen Servië en de onderhandelaars van de EU. De EU verweet Servië dat het land niet genoeg deed om oorlogsmisdadigers als Mladic aan te houden, hoewel ze hoogstwaarschijnlijk nog in het land waren.

"Servië heeft de noodzaak begrepen om zich met het verleden te verzoenen, om zich met het volk te verzoenen", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. "Servië heeft blijkbaar beslist dat het concrete stappen wil zetten op het Europese pad."

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie, zegt dat Mladic "zonder uitstel" moet worden voorgeleid voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Ook zij zegt dat ze de arrestatie van Mladic "verwelkomt". "Servië moet volledig blijven samenwerken met het Joegoslaviëtribunaal. Dat blijft essentieel op weg naar het EU-lidmaatschap."

In zijn laatste rapport, dat op 6 juni gepresenteerd zou worden aan de Verenigde Naties, kwam de Belgische procureur Serge Brammertz van het tribunaal nog tot de conclusie dat de samenwerking van de autoriteiten in Belgrado niet voldoende was. In een reactie op de arrestatie zegt Brammertz nu dat Servië "een van zijn internationale verplichtingen is nagekomen".

"Het is het orgelpunt voor het Joegoslaviëtribunaal", reageert Chris Van Den Wyngaert, zelf enkele jaren rechter bij het tribunaal. "Dat was iets waarop we zaten te wachten, want zolang Mladic niet in Den Haag  verscheen, was het werk van het tribunaal niet af."

Een woordvoerder van de Amerikaanse delegatie op de G8-top in Deauville zegt dat Washington eveneens opgetogen is over het oppakken van Mladic. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon heeft het over een "historische dag voor de internationale rechtspraak".

NAVO tevreden

Ook de NAVO reageert erg tevreden op het bericht van de arrestatie van Mladic. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen (foto links) spreekt van een "belangrijke stap naar een verenigd, vrij en vreedzaam Europa". Hij benadrukt dat de NAVO de hele Balkanregio zal blijven steunen richting een Euro-Atlantische integratie.

"Als Bosnisch-Servische militaire leider speelde generaal Mladic een sleutelrol in een van de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis van de Balkan en van Europa", zegt Rasmussen.

"Bijna zestien jaar sinds zijn inbeschuldigingstelling voor genocide en andere oorlogsmisdaden, biedt zijn arrestatie eindelijk een kans om gerechtigheid te laten geschieden."