"Na 16 jaar wachten is dit een hele opluchting"

De arrestatie van Ratko Mladic is een "opluchting" voor de families van de 8.000 moslims die in Srebrenica zijn vermoord. Dat zegt Hajra Catic, de voorzitster van de organisatie "Vrouwen van Srebrenica".

"Voor ons is dit echt belangrijk", zegt Catic, die haar man en een zoon verloor tijdens het bloedbad. "Na 16 jaar wachten is het een hele opluchting."

"Ik ben blij dat ik nog leef om de arrestatie van Mladic mee te maken, maar vind het aan de andere kant erg jammer dat zoveel andere slachtoffers van Srebrenica dit moment niet meer kunnen meemaken", zegt Munira Subasic, een andere vrouw die eveneens haar man en een zoon verloor.

Uit Servië zelf zijn er voorlopig weinig reacties op de arrestatie van Mladic, die door vele nationalisten als een held werd beschouwd.

Bij de arrestatie in 2008 van Radovan Karadzic, de politieke leider van de Bosnische Serviërs, braken er rellen uit en werden tientallen mensen opgepakt. De Servische president Tadic zegt  dat hij een herhaling van dat geweld zal beletten.