"Niet proberen zo lang mogelijk te rekken"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt dat formateur Elio Di Rupo (PS) na zijn consultatieronde met de verschillende partijen zelf voorstellen moet doen en zelf moet zeggen met welke partijen hij in zee wil. Hij heeft dat gezegd in Terzake.

Elio Di Rupo is vandaag 10 dagen formateur en heeft tot nu toe alleen geluisterd naar de partijvoorzitters van de 9 partijen die sinds juni 2010 hebben deelgenomen aan de onderhandelingen over de vorming van een federale regering. Voor de N-VA duurt dit te lang. Na bijna een jaar stilstand moet het nu vooruitgaan voor de partij van Bart De Wever.

Kris Peeters giet wat olie op de golven. "Ik vind dat een formateur in een eerste fase met de partijen moet spreken - wat hij (Elio Di Rupo, nvdr.) nu aan het doen is - om te kijken wat de verschillende visies zijn. (...) Na zo'n ronde moet hij zeggen: Ik heb iedereen gehoord en ik leg dit op tafel en ik ga zelf een keuze maken met welke partijen ik ga onderhandelen."

"Hij moet niet proberen het zo lang mogelijk te rekken", luidt de raad van Peeters aan de formateur. "Een formateur moet zeggen: Daar ga ik voor en met die partijen." Hij gaat er wel van uit dat Di Rupo dat ook zal doen.