Afrikaanse leeuw heeft filmambities

Op YouTube zijn niet alledaagse beelden opgedoken vanuit het Tswalu Kalaharireservaat in Zuid-Afrika. Een professionele fotograaf liet zijn camera op de grond liggen, in de hoop dat een nieuwsgierige leeuw zou komen kijken. Dat gebeurde ook, alleen bleef het daar niet bij.

Roger de la Harpe was in Zuid-Afrika foto's aan het nemen voor een nog te verschijnen boek over de met uitsterven bedreigde Afrikaanse leeuw. In de verte zag hij drie leeuwen dichterbij komen, waarna hij zijn GoPro-camera op de grond legde om vanop veilige afstand toe te kijken naar de reacties van de leeuwen.

De la Harpe hoopte dat ze even rond de camera zouden blijven staan, maar uiteindelijk gebeurde er iets dat zijn verwachtingen overtrof. Een nieuwsgierige leeuwin begon te snuffelen en te likken aan de camera. Vervolgens nam ze de camera doodleuk mee in haar muil.

De 57-jarige de la Harpe heeft ruim 30 jaar ervaring als fotograaf van wilde dieren. Wat hij de leeuwin zag doen, had hij nooit voor mogelijk gehouden. "Eerlijk gezegd was dit het laatste wat ik had verwacht", zegt hij in The Telegraph. De camera bleef onophoudelijk verder filmen, wat leidt tot unieke beelden. "Nu kan je zien wat een prooi zoal moet meemaken", aldus de la Harpe.

Na een wandeltocht van ongeveer vijf minuten is de interesse van de leeuwin in de camera bekoeld. Ze laat het ding uit haar muil vallen, in het hoge gras van de savanne. Wanneer de leeuw wegstapt, doet de la Harpe een succesvolle poging om zijn camera opnieuw te bemachtigen.

"Dat was niet zonder risico", bekent de man. "De leeuwen liepen immers rond op nauwelijks 70 meter afstand. En in het hoge gras was de camera moeilijk te vinden." Ondanks het verblijf in de leeuwenmuil raakte de camera niet beschadigd.

lees ook