Alarmfase rood voor Limburgse bossen en heide

Naar aanleiding van de hevige brand in Kalmthout en de erge droogte is de waakzaamheid ook in de Limburgse bossen en heidevlakten verhoogd. De provincie Limburg heeft alarmfase rood afgekondigd, de op één na hoogste vorm van alertheid.

Naast de Antwerpse Kempen zijn de Limburgse bossen en heide het meest vatbaar voor brand bij extreme droogte in Vlaanderen. Vandaar dat de brandweerkorpsen en boswachters in verhoogde staat van paraatheid werden gebracht. "De provincie heeft alarmfase rood afgekondigd, de op één na meest risicovolle fase", zegt de Genkse brandweercommandant Aerts. "Alleen rood-rood is nog extremer."

Concreet houdt de alarmfase rood in dat de boswachters de torens bemannen en regelmatig op patrouille gaan om eventuele brandhaarden snel te kunnen opsporen. Er worden ook verscherpte controles gehouden bij toeristen en recreanten.

De brandweer zelf is ook extra waakzaam. "Wij vertrekken bij een oproep in de bossen steevast met twee wagens in plaats van één. Bovendien is er in deze fase binnen het uur een helikopter paraat om vanuit de lucht de situatie te overschouwen", aldus nog de brandweercommandant.