Beke: "Geen nieuwe belastingen op arbeid"

CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat hij geen nieuwe belastingen op arbeid wil. Dat heeft hij laten horen voordat hij langsging bij formateur Elio Di Rupo (PS) in de Kamer. Laurette Onkelinx wil dan weer niet meegaan in "een cijferoorlog".
archieffoto

Formateur Elio Di Rupo begon dinsdag aan een reeks bilaterale ontmoetingen met de voorzitters van de partijen die de voorbije maanden deelnamen aan de onderhandelingen.

Dinsdag kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever als eerste langs. Gisteren was het de beurt aan MR-voorzitter Charles Michel. De gesprekken gaan over sociaal-economische dossiers en de vraag hoe de komende jaren 17 à 20 miljard euro kan worden bespaard.

Vandaag pleegde Di Rupo overleg met CD&V-voorzitter Wouter Beke. Ze zaten enkele uren samen in de salons van de Kamervoorzitter.

Bij het binnengaan pleitte Beke voor een verstandig en vooruitziend begrotingsbeleid. Hij benadrukte dat de economische groei niet mag worden gefnuikt en dat de goede positie waarin ons land momenteel zit, niet verloren mag gaan. "Door beter te doen, moeten we die voorsprong behouden", zei hij.

Voor Beke is het dus heel belangrijk dat ons land het begrotingstekort sneller wegwerkt dan de Hoge Raad voor Financiën heeft voorgesteld. Dat levert volgens Beke anderhalf miljard euro rentewinst op.

Nieuwe belastingen en lasten op arbeid ziet de voormalige koninklijke onderhandelaar niet zitten. "Daar is geen sprake van. De lasten zijn in ons land al hoog genoeg", aldus Beke. Hij wil nieuwe inkomsten aanboren door een activeringsbeleid en de creatie van nieuwe jobs.

De CD&V-voorzitter pleitte ook voor een slankere overheid en een opgedreven strijd tegen de fiscale fraude. Hij wees er ten slotte ook op dat de groei in de sociale zekerheid onhoudbaar is en dus onder controle moet worden gehouden.

"Eerst zoeken naar evenwicht"

PS-vicepremier Laurette Onkelinx wil niet meedoen aan wat ze een "cijferoorlog" noemt over de verhouding tussen besparingen en uitgaven. "Eerst moeten we zorgen voor een evenwicht", sprak ze net voor haar ontmoeting met formateur, en partijgenoot, Di Rupo.

Voor Onkelinx moeten er absoluut nieuwe inkomsten worden gezocht en ze kijkt vooral naar de nucleaire rente én de bankensector. Ook een algemene sociale bijdrage, voor iedereen behalve de laagste lonen, zou een bron van extra inkomsten kunnen zijn.

Besparingen moeten voor Onkelinx steeds worden bekeken met een eventuele overdracht van bevoegdheden in het achterhoofd. "Het federale niveau moet leefbaar blijven voor de pensioenen en de gezondheidszorg", sprak ze. Snijden in de kwaliteit van de zorg blijft onbespreekbaar, klinkt het.