Belspelinfiltrant is kroongetuige in onderzoek

Het parket van Brussel is een onderzoek gestart naar de praktijken van de belspelletjes op de commerciële televisie. Maxime De Winne, die voor een Eén-programma infiltreerde bij de belspelletjes, werd gisteren verhoord als getuige.
De Winne presenteerde enkele maanden belspelletjes.

In januari van dit jaar veroorzaakte het Eén-programma "Basta" heel wat ophef.

Maxime De Winne was op vraag van de Neveneffecten enkele maanden geïnfiltreerd bij de belspelletjes die op de commerciële televisie al jaren werden uitgezonden. VTM, VT4 en Vijftv hebben door de commotie besloten om de belspelletjes niet meer uit te zenden.

Het parket wil nu onderzoeken of er bij de belspelletjes inbreuken zijn gepleegd tegen de wetgeving op kansspelen. De Winne werd gisteren verhoord. Waarschijnlijk worden ook producenten van belspelletjes, zoals het bedrijf Home Game, binnenkort verhoord. VTM ontving volgens De Morgen nog geen uitnodiging van het parket.

"Volgens mij werd de wet dagelijks met de voeten getreden", zegt Maxime De Winne in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Minderjarigen konden nog steeds meedoen, voor sommige wedstrijden waren er te lage bedragen te winnen, antwoorden waren veel te vergezocht", somt hij op. "Ik denk dat er wel veroordelingen kunnen volgen."

"Ik maakte me zelf wel zorgen toen ik opgeroepen werd voor verhoor, aangezien ik undercover beelden heb gemaakt. Maar volgens het parket moet ik me geen zorgen maken", zegt De Winne nog.