Duitsland vindt besmette Spaanse komkommers

Een gezondheidsinstituut in Hamburg heeft de gevaarlijke EHEC-darmbacterie aangetroffen op komkommers die afkomstig zijn uit Spanje. Dat hebben de lokale autoriteiten in de Duitse stad bekendgemaakt. In Duitsland zijn al enkele mensen overleden na besmetting met de EHEC-bacterie. Honderden mensen zijn ziek.

De Duitse overheid waarschuwde vanmorgen voor sla, tomaten en komkommers uit Noord-Duitsland. Volgens onderzoekers in Hamburg is de bacterie nu Duitsland binnengekomen via Spaanse komkommers. De komkommers van de betrokken teler zijn uit de handel genomen.

Maar mogelijk zijn er nog andere bronnen van besmetting. Eerder dachten instanties dat de besmetting veroorzaakt wordt door melk of door vlees dat niet gaar was.

De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie, die in ons darmstelsel helpt met de spijsvertering. Maar de EHEC-bacterie is gevaarlijk. Mensen die ziek worden, moeten overgeven, hebben last van ernstige diarree en het risico op nierproblemen is groot. De bacterie kan bloedingen veroorzaken in het spijsverteringsstelsel en is resistent tegen veel gangbare antibiotica.

Eén Nederlandse vrouw opgenomen in ziekenhuis

Naar schatting 600 mensen in Duitsland zijn al ziek en bij zo'n 140 mensen zou de bacterie al tot nierfalen geleid hebben. Minstens vier personen zijn overleden. Opmerkelijk is dat het overwegend jonge vrouwen zijn die ziek worden.

In Nederland en Denemarken zijn ook al twee personen opgenomen met de EHEC-bacterie. In Nederland gaat het om een vrouw die de besmetting heeft opgelopen in Noord-Duitsland. Er zijn complicaties, maar de patiënte ligt niet op de afdeling intensieve verzorging.

Federaal Voedselagentschap volgt alles op de voet

Het Federaal Voedselagentschap in ons land zegt de evolutie van de uitbraak van de EHEC-bacterie op de voet te volgen en raadt iedereen aan om verse groenten en fruit goed te wassen en vlees correct te bereiden. Belgische dokters zijn ingelicht en zijn extra waakzaam bij maag- en darmklachten.

België exporteert elk jaar 130.000 ton groenten naar Duitsland. De Boerenbond vreest voor minder export als de oorzaak van de besmetting niet snel achterhaald wordt.

Ook de Duitse boeren zijn boos op de overheid die waarschuwde voor sla, tomaten en komkommers uit het noorden van het land. Zij vrezen catastrofale gevolgen. Volgens hen kunnen hun groenten onmogelijk besmet zijn geraakt via bemesting, omdat de groenten gekweekt worden in kassen en niet op akkers.

De EHEC-bacterie komt van nature voor in de darmen van herkauwers, zoals koeien. Mogelijk is de bacterie via bemesting van akkers op groentegewassen terechtgekomen.