Foutparkeerders in Roeselare gaan vrijuit

Automobilisten die vorig jaar een parkeerboete kregen in Roeselare maar die niet betaalden, gaan vrijuit. Dat heeft de Roeselaarse vrederechter Jan Nolf geoordeeld. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere gemeenten.

In Roeselare is het parkeerbedrijf NV Parkeren verantwoordelijk voor het beboeten van foutparkeerders. Om te weten welke naam en adres er achter een nummerplaat schuilt, deed het bedrijf een beroep op de stadsontvanger van Roeselare. Die speelde de identiteitsgegevens van de Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV) door aan de NV Parkeren.

Maar dat mag niet, zegt de vrederechter, omdat zo de wet op de privacy wordt overtreden. 294 foutparkeerders die vorig jaar een boete kregen, hoeven als gevolg van die uitspraak nu niet te betalen.

Een stad mag wel identiteitsgegevens doorgeven aan een parkeerbedrijf als ze een protocol heeft afgesloten met de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Ook een parkeerbedrijf kan een protocol afsluiten. Nog maar 36 gemeenten en 50 parkeerbedrijven in België hebben dat gedaan.

In Roeselare deed de NV Parkeren dat pas begin dit jaar. Dus wie dit jaar een boete kreeg, moet ze wel betalen.