G8-leiders buigen zich over wereldproblematiek

In de Franse badplaats Deauville is de jaarlijkse top van de G8 begonnen, de 7 rijkste westerse industrielanden plus Rusland. Ook hier is de arrestatie van oorlogsmisdadiger Ratko Mladic het gespreksonderwerp van de dag, maar het zal ook gaan over onder meer de Arabische lente en de democratisering in zwart Afrika.

Voor de start van de top sprak Europees president Herman Van Rompuy duidelijk zijn steun uit voor de kandidatuur van de Franse Christine Lagarde voor de leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "Ze is een Europese, maar het is niet daarom dat we haar steunen. Het is ook niet daarom dat we haar zullen bestrijden." Van Rompuy noelmt Lagarde een "valabele kandidate".

De EU wil de G8 ook geruststellen in verband met de euro en de Griekse schuldenberg. "We zullen alles doen om een faillissement te vermijden", zei Van Rompuy. "We zullen alles doen voor de stabiliteit van de eurozone."

Het zal in Deauville ook gaan over de volksopstanden in de Arabische wereld. De G8-leiders zullen onder meer bekijken hoe het conflict in Libië kan worden beëindigd en hoe ze de geslaagde opstanden in Tunesië en Egypte kunnen ondersteunen. De premiers Béji Caïd Essebsi van Tunesië en Essam Sharaf van Egypte en secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga zijn daarom uitgenodigd.

Ook Afrika staat op de agenda. Voor de gelegenheid zijn drie nieuwe Afrikaanse staatshoofden aanwezig: de presidenten Alassane Ouattara van Ivoorkust, Alpha Condé van Guinée en Mahamadou Issoufou van Niger.

Na de kernramp in Fukushima gaat het ook over de veiligheid van de kerncentrales. De G8-leiders zijn het in principe eens over de strengst mogelijke normen voor die centrales. "Wij zijn het eens om alle kerncentrales geregeld en grondig te testen", zegt de Duitse kanselier Angela Merkel.