Gezochte oorlogsmisdadiger Mladic aangehouden

De voortvluchtige militaire leider van de Bosnische Serviërs Ratko Mladic is aangehouden. Dat is bevestigd door de Servische president Boris Tadic. Mladic wordt gezocht door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Hij wordt verdacht van genocide en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië.
Eerste beelden van de aangehouden Ratko Mladic

"Vanmorgen is Ratko Mladic gearresteerd", zei Tadic op een haastig bijeengeroepen persconferentie. Mladic is vanmorgen van zijn bed gelicht in het dorp Lazarevo, in het noorden van Servië. Hij was gewapend, maar bood geen weerstand.

Volgens de Servische media ging Mladic onder de schuilnaam Milorad Komadic door het leven. De arrestatie zou het gevolg zijn van een anonieme tip. Die luidde dat Komadic "enkele identificatiedocumenten van Ratko Mladic had en fysiek heel erg op hem leek".

Tadic zei ook dat de procedure om hem door te verwijzen naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in gang is gezet. Die formaliteiten zullen zeker een week in beslag nemen. Volgens Tadic is de arrestatie het resultaat van de samenwerking van de Servische overheid met het tribunaal.

"Vandaag sluiten wij een hoofdstuk van onze geschiedenis die zal leiden naar een volledige verzoening van de hele regio", aldus nog Tadic.

Mladic is vanavond kort verhoord in Belgrado, maar de rechter heeft  de zitting geschorst omdat de 69-jarige Mladic in een te slechte conditie is. Volgens zijn advocaat heeft hij wel te kennen gegeven dat hij de autoriteit van het Joegoslaviëtribunaal niet erkent.

Genocide

Het Internationaal Joegoslaviëtribunaal vraagt al jaren de arrestatie van Mladic voor zijn rol in de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995. Hij wordt beschuldigd van genocide in verband met het bloedbad in Srebrenica, waar zowat 8.000 moslims zijn afgemaakt, en in verband met het beleg van Sarajevo.

Mladic is de laatste grote naam die nog gezocht wordt door het Joegoslaviëtribunaal, na de arrestatie van de politieke leider van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic (samen met Mladic op de foto) in juli 2008. Die staat momenteel terecht in Den Haag.

Nu de belangrijkste twee gezochte leiders van de Bosnische Serviërs opgepakt zijn, komt de toetreding van Servië tot de Europese Unie een stap dichterbij.