Ingenieur is droomjob, inpakker helemaal niet

Ingenieur is het aantrekkelijkste beroep in België. Dat blijkt uit een studie van uitzendbureau Randstad bij 3.000 respondenten. Opvallend in de top 10 van aantrekkelijkste jobs: het gaat allemaal om een beroep waarvoor een diploma hoger onderwijs nodig is. Voor inpakker staan weinig mensen aan te schuiven.

Het onderzoek naar het aantrekkelijkste beroep vond plaats in navolging van de jaarlijkse zoektocht naar de aantrekkelijkste werkgever (dat werd uiteindelijk de Luikse vliegtuig- en ruimtevaartbouwer Techspace Aero, red.). De respondenten evalueerden 112 verschillende beroepen en in aparte rangschikkingen ook loon, de balans werk-privé, de werkomstandigheden, afwisseling in de job en de uitdagingen.

Drie op de vier geënquêteerden zouden de functie van ingenieur aanbevelen bij vrienden of kinderen. Daarna volgen de beroepen architect (68%), dierenarts (65%), arts (64%) en professor (63%). Apotheker, informaticus, notaris, docent hoger onderwijs en chirurg maken de top 10 volledig. Inpakker (foto) is het minst aantrekkelijke beroep. Scoren ook niet goed: portier, visser, schoonmaker en lijnarbeider.

Uit de rondvraag bleek trouwens dat beroepen zelden over de hele lijn aantrekkelijk zijn. Zo haalde ingenieur in de aparte rangschikkingen nooit een eerste plaats. Notaris blijkt populair voor het loon en de werkomstandigheden, bij ambtenaren zit de balans werk-privé het meeste in evenwicht. Het meest uitdagende beroep is dat van bedrijfsleider. Journalisten zouden de meest afwisselende job hebben.

Meest gelezen