Jemen glijdt af naar een burgeroorlog

In Jemen zijn vannacht 28 doden gevallen bij de explosie van een munitiedepot in het westen van de hoofdstad Sanaa. Het land lijkt intussen af te glijden naar een burgeroorlog tussen de aanhangers van president Ali Abdullah Saleh en zijn tegenstanders.

Sinds maandag wordt er hevig gevochten in Sanaa tussen regeringstroepen en een aantal stammen. Daarbij zouden volgens medische bronnen al 72 doden zijn gevallen en 250 gewonden. 

Saleh heeft de arrestatie bevolen van de leider van de machtige Hashid-stam, Sadek al-Ahmar en negen familieleden. Die hebben geantwoord met een belegering van enkele regeringsgebouwen. Bij de gevechten raakte de woonplaats van Ahmar zwaar beschadigd. Ook de luchthaven moest een tijdje sluiten. Intussen zijn honderden inwoners van de stad op de vlucht geslagen.

De Verenigde Staten hebben besloten het Amerikaanse diplomatiek personeel in Jemen terug te roepen. Washington geeft ook het advies niet meer naar het land te reizen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren president Saleh nog eens opgeroepen "zijn beloften na te komen en de macht onmiddellijk over te dragen". Maar Saleh is dat niet van plan en waarschuwt dat Jemen in een burgeroorlog dreigt terecht te komen.

Sadek al-Ahmar is de leider van de federatie van de Hashid stam, een van de twee belangrijkste stammen van Jemen. Zijn vader was de oprichter van de Islah oppositiepartij. Een van zijn broers is een belangrijke zakenman en een van de leiders van de Islah partij. Een andere broer nam eind februari ontslag uit de regering uit protest tegen het neerschieten van demonstranten die het ontslag van president Saleh eisten.