Leeft Barack Obama in het verleden?

Het is best mogelijk dat de Engelsen zich de komst van Barack Obama nog een tijdje zullen herinneren. Nadat hij eerder iets te vroeg een toast had willen uitbrengen op de koningin, heeft hij zich vervolgens ook van datum vergist in het gastenboek. Niet van maand of dag, maar wel van jaartal.

Dinsdag brachten Barack en Michelle Obama een bezoek aan Westminster Abbey, de plaats waar enkele weken eerder het huwelijk van Kate en William werd georganiseerd. Nadat ze beiden het graf van de onbekende soldaat gingen groeten, werd halt gehouden aan het gastenboek van Westminster Abbey.

Klaarblijkelijk was Barack Obama niet goed op de hoogte van de datum, want hij wilde van de deken van Westminster, John Hall, weten welke dag het was. Hall antwoordde correct 24 mei, in de veronderstelling dat de Amerikaanse president wel zou weten welk jaar het was. Een schromelijke vergissing, zo blijkt.

In het boek schreef Obama de volgende zin: "It is a great privilege to commemorate our common heritage and our common sacrifice." (Het is een groot voorrecht om ons gemeenschappelijk erfgoed en ons gemeenschappelijke offer te herdenken, red.). Onderaan de boodschap zette hij zijn handtekening en rechts de foute datum: 24 mei 2008. De fout werd niet opgemerkt door first lady Michelle, die na haar man haar handtekening zette op het gastenboek.

Een woordvoerder van Westminster Abbey heeft intussen bevestigd dat het Barack Obama zelf was die de foute datum had neergeschreven in het boek. En zo wordt de lijst van foutjes van Obama weer een beetje langer. Zijn eedaflegging moest hij twee keer afleggen omdat er de eerste keer een foutje werd gemaakt. Korte tijd later bezorgde hij de toenmalige Britse premier Brown een pakket dvd's van Amerikaanse klassiekers. Helaas waren die dvd's niet afspeelbaar op de Engelse dvd-spelers. En eerder deze week bracht hij te vroeg een toast uit op de Engelse koningin.

lees ook