Luchtverkeer wordt opnieuw normaal

De "crisiscel aswolk" verwacht geen impact meer van de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn op het luchtverkeer, en zeker niet in België. Dat heeft de woordvoerder van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) vandaag gemeld.

De crisiscel heeft vastgesteld dat de vulkaan momenteel alleen stoom uitstoot en geen as, maar dat er wel nog as in de lucht zit. "Vrijdag ontstaat er een een blauwe zone boven België (lage concentratie tussen 20.000 en 55.000 voet) en een grijze zone boven de Noordzee tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland tussen 35.000 en 55.000 voet", zo werd gezegd. Volgens de woordvoerder zal de vliegtuigreiziger daar echter geen hinder van ondervinden. Vanaf vrijdagnamiddag zal de as volledig verdwijnen.

De crisiscel, waarin de diensten van Schouppe, Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigd zijn, zal voorlopig niet meer samenkomen. Alle partijen blijven de situatie volgen en zullen weer samenkomen als dat nodig zou zijn, luidt het.

Europese luchtruim normaal

Ook in het Europese luchtruim is de situatie zich vandaag aan het normaliseren. De laatste sporen van de aswolk zouden weldra verdwijnen, zo heeft Eurocontrol bekendgemaakt. Op centraal Noorwegen en Zweden na is de siuatie vandaag goed", zo twitterde Eurocontrol. De aswolk zou zich "oplossen" en de situatie zal morgen nog beter zijn.

In de komende 48 uur verwacht Eurocontrol "weinig of geen impact". "Boven Europa is geen enkel luchtruim gesloten".
Eurocontrol geeft in principe geen updates meer, tenzij de as weer gaat opspelen.

Van maandag tot en met vandaag zijn ongeveer 900 van de 90.000 geplande vluchten geschrapt.

Stoom uit Grimsvötn

De activiteit van de Grimsvötn is sinds gisteren fel afgenomen. Er wordt bijna niets meer uitgestoten. "De vulkaan stoot nu voornamelijk stoom uit, al kan er nu en dan nog een beetje as bij zijn", zo zei Urdur Gunnarsdottir van de IJslandse civiele bescherming. De IJslandse autoriteiten wijzen er wel op dat het werkelijke einde van de uitbarsting nog weken op zich kan laten wachten en dat voorzichtigheid dus geboden blijft.

De impact van de Grimsvötn op het luchtvaartverkeer zal dus beperkt blijven, maar dat betekent niet dat de vulkaan op alle vlakken zijn meerdere moet erkennen in de Eyjafjallajökull. De Grimsvötn stootte in de eerste uur meer as uit dan de Eyjafjallajökull in de veertig dagen durende uitbarsting van vorig jaar. De aswolk haalde ook een hoogte van 20 kilometer, twee maal zo hoog als de aswolk die vorig jaar de luchtvaart in de war stuurde.