Maingain: “Vlaams Belang is fascistisch, ik niet”

FDF-voorzitter Olivier Maingain onderzoekt of het zinvol is een klacht tegen Vlaams Belang in te dienen. Die partij heeft in Brussel een brochure verspreid met daarin een karikatuur van Maingain in nazi-uniform. “De Vlaams Belangers zijn de fascisten, ik niet”, aldus Maingain.

In het bewuste artikel wordt FDF-voorzitter zwaar op de korrel genomen. Hij wordt omgeschreven als “haatpoliticus” en “een gevaar voor Brussel”. Bij het artikel staat een karikatuur van Maingain in een nazi-uniform. In plaats van het hakenkruis staan de letters van Maingains partij: FDF.

“Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting, maar dit getuigt niet van goede smaak”, aldus Maingain. “De Vlaams Belangers zijn de fascisten, ik niet.” De politicus is dan ook van plan om een klacht in te dienen.

De nazikarikatuur staat in dezelfde brochure als de “zakmes-enquête”. Wie die vragenlijst over onveiligheid ingevuld terugstuurt, krijgt van Vlaams Belang een mini-zakmes cadeau. Ook dat is Maingain een doorn in het oog. "Dat is Far West-justitie", klinkt het. "Het gaat om aanzetten tot haat en geweld."