Martine Tanghe wint Lofprijs voor taalgebruik

Martine Tanghe heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement de "Lofprijs der Nederlandse Taal 2010" gekregen. Die wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Nederlands aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het Nederlands.

De Stichting Nederlands kiest elke maand een "lof" en een "sof" van de maand. Op het einde van het jaar kiezen de surfers op de website hun favoriet. Dit jaar ging de prijs van de Stichting Nederlands, nochtans een Nederlandse stichting, naar nieuwsanker Martine Tanghe.

"Martine Tanghe heeft dit jaar erg subtiel haar afkeuring laten blijken toen een Vlaamse organisatie een Engelse naam kreeg", zegt Arno Schrauwers van de Stichting Nederlands.

Tanghe zelf is blij met de prijs, maar moest toch eerst overtuigd worden door de organisatoren. "Ik ben absoluut geen fundamentalist als het over taal gaat, ik ben absoluut geen taalpurist. Maar ik vind het wel fijn dat de prijs uit Nederland komt. Ik probeer altijd helder en duidelijk te spreken en wil verstaan worden in heel België én in Nederland."