Pentagon haalt wat troepen weg uit Pakistan

De Verenigde Staten hebben op verzoek van de Pakistaanse regering een deel van de militairen uit het land teruggetrokken. Het is niet duidelijk of de VS ook geheime diensten weghaalt.
Pakistanen betogen tegen de aanwezigheid van VS-soldaten.

Pakistan is geagiteerd over de actie waarbij speciale eenheden van het VS-leger Al Qaedaleider Osama bin Laden hebben gedood in de Pakistaanse stad Abbottabad. Bij de Pakistaanse bevolking leefde al langer onvrede over de aanwezigheid van VS-militairen in het land, en die werd sindsdien alleen maar groter.

Daarom wil de VS ingaan op de vraag van Pakistan. Het Pentagon deelt mee dat er zo'n 200 Amerikaanse soldaten zijn in Pakistan, en dat een deel van hen nu wordt weggehaald uit het land. Het Pentagon wil niet zeggen hoeveel militairen er moeten vertrekken.

De VS zou ook geheime diensten en speciale eenheden hebben in Pakistan. Het is niet duidelijk of het Pentagon een deel van hen ook terugroept.

Waarschijnlijk zal de toegeving van het Pentagon niet voldoende zijn in de ogen van veel Pakistanen. Regelmatig voeren de Amerikaanse troepen in buurland Afghanistan ook aanvallen uit op vermoedelijke talibanstrijders met onbemande vliegtuigen. Die aanvallen veroorzaken minstens evenveel ontevredenheid bij de bevolking.