Staking RTBF "relatief goed opgevolgd"

De staking bij de Franstalige openbare omroep RTBF wordt "relatief goed opgevolgd". Dat zegt de christelijke vakbond. "Het aantal mensen dat het bedrijf binnen is gegaan, is lager dan op een normale dag", klinkt het bij vakbondsman Didier Gilquin.

Een deel van het personeel heeft het werk neergelegd uit protest tegen de nakende privatiseringen van enkele diensten zoals de schoonmaakploeg en het bedrijfsrestaurant.

Tot de staking was opgeroepen door de christelijke vakbond, maar ook de socialistische tegenhanger steunt het protest. "Er heerst een politiek om alles wat niet tot de corebusiness behoort, uit te besteden", zegt vakbondsman Jean-Claude Renda. "Op lange termijn is dat voor ons geen economisch intelligente oplossing, want het is duurder en minder efficiënt."

Renda wil de toekomst afwachten, maar sluit niet uit dat er daarna ook acties komen. Al staat de vakbond daarover intern niet op één lijn. Volgens André Potoux "is het momenteel niet opportuun en zelfs politiek gevaarlijk om actie te voeren omdat het lot van de RTBF op de Reyerslaan nog niet is vastgelegd." De RTBF heeft een aantal regionale afdelingen, onder meer in Luik. Daar is onlangs nog zwaar geïnvesteerd.

Op televisie zijn er de hele dag alleen maar heruitzendingen en films te zien. Op de radio is er continu muziek te horen. De nieuwsuitzendingen zijn sterk ingekort.