Toch schadevergoeding voor Oulematou

Het Fonds voor Slachtofferhulp kent de familie van de vermoorde kinderoppas Oulematou Niangadou nu toch 57.500 euro schadevergoeding toe. De vrouw werd op 11 mei 2006 neergeschoten door Hans Van Themsche. Ze was op dat ogenblik aan het wandelen met de tweejarige Luna, die de schietpartij ook niet overleefde.

Van Themsche was financieel onvermogend, waardoor de familie van Oulematou bij het Fonds voor Slachtofferhulp moest aankloppen voor een schadevergoeding. Het Fonds reageerde echter terughoudend omdat Oulematou illegaal was en omdat eerst alle andere middelen voor het verkrijgen van een schadevergoeding moeten uitgeput zijn.

"Het Fonds heeft vijf jaar na de feiten toch beslist om schadevergoedingen uit te keren die door het assisenhof waren toegekend, wat voor de familie een enorme opluchting is", zegt de advocaat van de familie, Kris Luyckx. De moeder van Oulematou krijgt 10.000 euro, haar dochtertje 15.000 euro, de zes broers en zussen ieder 5.000 euro en de grootmoeder 2.500 euro.

Het feit dat het Fonds voor Slachtofferhulp nu schadevergoedingen uitkeert, heeft overigens geen invloed op de procedure die voor de arbeidsrechtbank van Antwerpen nog lopende is. Die rechtbank oordeelt in september of Oulematou al dan niet tijdens het uitvoeren van de arbeidsovereenkomst werd gedood. "Die procedure handelt over materiële schadevergoedingen en staat hier los van", zegt Luyckx.