Vlaams Belang biedt Brusselaars zakmes aan

Wie een enquête van de Brusselse afdeling van Vlaams Belang invult, krijgt een zakmesje van de partij. Enkele burgemeesters laten de zaak onderzoeken.

De afgelopen dagen werd in de 19 Brusselse gemeentes een folder van Vlaams Belang verspreid. Daarin worden onder meer onveiligheid, profiteren van het gezondheidssysteem en huiselijk geweld toegeschreven aan allochtonen.

Er staat ook een vragenlijst over de leefbaarheid en de veiligheid van de buurt in de folder. Wie die invult en terugstuurt, krijgt van Vlaams Belang een zakmesje. "U kunt erop rekenen: Vlaams Belang vecht voor u!", staat er nog bij.

Enkele burgemeesters van Brusselse gemeentes onderzoeken nu of ze een klacht kunnen indienen. Ze vinden dat de partij mensen aanspoort tot geweld met de actie. "Ik vind dit onaanvaardbaar voor de openbare orde en de veiligheid", zegt Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek. "Ik denk ook dat een geschenk van een politieke partij niet mag. Ik wil vandaag nog een gemeentelijk besluit uitschrijven om de verspreiding van die folder te stoppen. Het is symbolisch, maar het is niet aanvaardbaar."

Dewinter: "Vaudeville"

Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter vindt dat een eventuele klacht van de burgemeesters "een hoog vaudeville-gehalte" heeft.

"Het mini-zakmes waarvan sprake, is in feite een sleutelhanger van 5 centimeter met een nagelvijl, een sleutelhanger en een mesje met een lemmet van 2 centimeter", staat in een mededeling van Dewinter. Op Twitter plaatste Dewinter een foto van het mesje (kleine foto). "Gezien de grootte van het mesje is het duidelijk dat Vlaams Belang geen oproep doet om het recht in eigen handen te nemen." Toch lijkt het erop dat de partij vooral de provocatie opzoekt door een mes aan te bieden, en niet een ander gadget.

"De burgemeesters willen hiermee de aandacht afleiden van de echte problemen van de vreemdelingencriminaliteit", zegt Dewinter nog.

"Balpen is gevaarlijker"

Ook Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter van Vlaams Belang in het Brussels Parlement en verantwoordelijke uitgever van de folder, vindt dat de burgemeesters "spijkers op laag water zoeken".

"Een balpen is gevaarlijker dan dat mesje, dat eigenlijk een sleutelhanger is", zegt hij. "Ik heb de indruk dat men hier weer een stok zoekt om een hond mee te slaan."