"Camerabeelden geven uitsluitsel over dader"

In het nieuwe Museum aan de Stroom in Antwerpen is een kruithoorn uit de zestiende eeuw gestolen. De diefstal werd op camera vastgelegd en de beelden geven uitsluitsel over de dader. "De politie gaat nu haar werk doen", zegt directeur Carl Depauw van het MAS. Het museum benadrukt ook dat er niets mis is met de beveiliging.

De diefstal werd gisternamiddag vastgesteld door een erfgoedbewaarder van het MAS. De kruithoorn met oorlogstafereel hing aan een wand naast een reeks wapens en zat met een slot verankerd. De verankering werd losgerukt.

Toen de diefstal werd ontdekt, zijn er extra controles gehouden in de tassen van de bezoekers en werd het gebouw doorzocht. De kruithoorn werd echter niet teruggevonden. Waar het object hing, is er ook cameratoezicht. De beelden zijn nu onderzocht. "Er is iemand herkend. De politie zal haar werk doen", zegt MAS-directeur Carl Depauw.

Na de diefstal rezen heel wat vragen over de beveiliging van het gloednieuwe museum, maar het MAS laat weten dat er niets mis is met de beveiliging. Er zijn camera's, zaalwachters en alarmsystemen, luidt het. De directie zal wel nog bekijken of de beveiliging beter kan georganiseerd kan worden.

De hoorn is alvast geseind bij Interpol. Volgens de stad Antwerpen is het uitgesloten dat het object in de gewone kunsthandel terechtkomt. "De hoorn is gegraveerd, iedereen gaat direct zien dat het voorwerp tot de collectie van Antwerpen behoort", legt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) uit.

Het MAS is pas twee weken open voor het grote publiek en ontving al 100.000 bezoekers.