"Kerkgangers barstten in tranen uit"

Te fanatiek met geloof omgaan kan tot serieuze problemen leiden. Zo ook in het Noord-Hollandse plaatsje Bennebroek, waar de protestantse kerkgemeenschap besloten heeft de deuren te sluiten voor de 75-jarige Wil Koomen. De man ging tijdens vieringen zo tekeer, dat andere kerkgangers in tranen uitbarstten.

Janny Gerritsen, lid van het kerkbestuur, somde op "Radio+TV Noord-Holland" de problemen op die Koomen veroorzaakte: "Op willekeurige momenten gaat hij rechtstaan. Hij roept dingen doorheen de kerk. Hij praat door gebeden heen, wat wij niet gewend zijn. Zo roept hij plots heel luid "Jezus Christus". Toen een preek van een gastpredikant hem niet aanstond, begon hij te roepen dat zoiets toch helemaal niet kon. Daarna heeft hij op het kerkplein, in de nabijheid van de koster, vreselijk staan vloeken."

"Er moesten nazorgbijeenkomsten georganiseerd worden"

De beslissing om hem de toegang tot de vieringen te weigeren, werd niet halsoverkop genomen. Het probleem sleept immers al jaren aan. Toch was het geen evidente beslissing. Gerritsen: "Als Kerk moet je eigenlijk met iedereen door de deur kunnen. We hebben het heel lang geprobeerd. Maar als je moet vaststellen dat door zijn gedrag andere kerkgangers in huilen uitbarsten en dat er zelfs nazorgbijeenkomsten georganiseerd moeten worden, ja, dan is de limiet bereikt. Bovendien, als hij door anderen lijfelijk uit de kerk wordt gezet, dat doe je niet zomaar. Wij willen dat een viering op een ingetogen manier beleefd wordt, maar hij wilde dat anders. Als hij dan de viering van de predikant overneemt, dan gaat hij te ver."

Momenteel is er een beveiliger van buiten het dorp die erop toeziet dat Koomen niet meer de kerk binnenkomt, want "hij laat zich niet tegenhouden. Bovendien is het ter bescherming van onze kerkgangers. Want we willen niet dat er een knokpartij of zo uit voortvloeit".

Vorige zondag werd de politie opgetrommeld, die met Komen thuis een gesprek zou hebben gehad.

lees ook