"Nauw betrokken worden bij beslissingen Dexia"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil nauwer betrokken worden bij de beslissingen van bank-verzekeraar Dexia. Vooral de gevolgen voor de Gemeentelijke Holding, een belangrijke aandeelhouder van Dexia, baren de Vlaamse regering zorgen.

De afgelopen uren is er voortdurend overleg geweest tussen de federale en de gewestregeringen. Na de Vlaamse ministerraad gaf minister-president Peeters meer toelichting. Hij is boos dat de Vlaamse regering pas heel laat op de hoogte gebracht werd van de operatie bij Dexia. "Wij willen met kennis van zaken de juiste suggesties of conclusies kunnen maken. Belangrijk is dat wij zeer snel en correct worden geïnformeerd."

Peeters gaat de situatie op de voet volgen. “Ik denk dat de toestand ernstig is. We moeten alles doen om Dexia en de Gemeentelijke Holding in rustiger vaarwater te krijgen. Het is in eerste instantie aan de raad van bestuur van Dexia om te beslissen hoe ze het herstelplan uitvoeren, maar wij wensen daarbij wel heel nauw betrokken te worden.” Of dat moet zijn in de vorm van een zitje in de raad van bestuur, wilde Peeters niet zeggen.

De Vlaamse regering gaat nu onderzoeken of een eventuele verlenging of verhoging van de gewestwaarborg voor de Gemeentelijke Holding mogelijk is. De waarborg, die de kredietwaardigheid van de holding garandeert, loopt af op 30 juni. De holding is namens de steden en gemeenten een grote aandeelhouder van Dexia. Door de problemen bij de bank dreigen de lokale besturen een pak inkomsten mis te lopen.

Reynders: "Belgische en Franse regering steunen plan"

De Belgische en de Franse regering steunen het plan dat Dexia heeft aangekondigd. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) verklaard. Volgens Reynders gaat het plan in de goede richting. Hij had naar eigen zeggen in naam van beide regeringen reeds contact opgenomen met de Europese Commissie. Hij heeft over de kwestie ook gesproken met zijn Franse collega Christine Lagarde, klinkt het.