"We zullen het werk in Libië afmaken"

De Verenigde Staten en Frankrijk zijn vast van plan om de NAVO-interventie in Libië voort te zetten tot dat de crisis daar is opgelost. Dat hebben de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse collega Nicolas Sarkozy gezegd, in de rand van de G8-top in Deauville.

"We zijn beiden vastbesloten om het werk in Libië af te maken", zei Sarkozy na een ontmoeting met Obama. Die voegde daaraan toe dat er al vooruitgang is, maar dat de VN-resolutie om de Libische bevolking te beschermen niet kan worden uitgevoerd zolang Khaddafi aan de macht blijft in Libië en hij zijn leger tegen de bevolking inzet.

De G8, inclusief Rusland, heeft nog eens afstand genomen van van het regime van Khaddafi. In de slotverklaring wordt gesteld dat Khaddafi alle legitimiteit heeft verloren en dat hij moet opstappen.

"Khaddafi en de Libische regering hebben verzaakt aan hun verplichting om de Libische bevolking te beschermen en hebben daarom alle legitimiteit verloren. Khaddafi heeft geen enkele toekomst in een democratisch Libië, hij moet vertrekken", staat in de tekst.

Gezant

Na afloop van de G8-top liet de Russische president Medvedev weten dat hij een gezant naar Libië stuurt in een poging om te onderhandelen tussen de strijdende partijen in het land.

Het gaat om een eenzijdig initiatief van Rusland. Op de top zelf had Medvedev er met geen woord over gerept. De gezant vertrekt naar het rebellenbolwerk Benghazi en Medvedev hoopt dat hij nadien ook zal kunnen praten met het regime van Khaddafi.

De NAVO-bombardementen in Libië gaan intussen voort. In de hoofdstad Tripoli zijn opnieuw zware explosies gehoord in de buurt van de residentie van Khaddafi. Gevechtsvliegtuigen van de NAVO vlogen over de stad.

De Britse regering heeft er principieel mee ingestemd om Apache-gevechtshelikopters in te zetten in Libië. De helikopters zullen worden gebruikt zodra ze klaar zijn, heeft de militaire bevelhebber van de operaties verklaard.