Clinton strijkt plooien glad in Pakistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is in Pakistan aangekomen voor een onverwacht bezoek. Ze wil in Islamabad de gehavende relaties tussen de VS en Pakistan weer aanhalen.

Die relaties stonden de afgelopen weken onder druk nadat een Amerikaans commando een raid had uitgevoerd op de woning waar de leider van Al Qaeda, Osama bin Laden, zich verscholen hield. De Pakistaanse regering was niet erg opgezet met deze schending van de soevereiniteit van het land.

Heel wat Amerikanen zijn ervan overtuigd dat Bin Laden zich niet zo lang kon verstoppen, vlak bij een militair kamp in de stad Abbottabad, zonder medeweten van de Pakistaanse autoriteiten of het leger. Een en ander leidde ertoe dat Pakistan de CIA-aanvallen met onbemande vliegtuigjes boven zijn grondgebied verbood. en dat de VS een deel van zijn militaire instructeurs in het land terugtrok.

Na een gesprek met de Pakistaanse president Zadari zei Clinton nu wel dat er geen enkel bewijs is dat iemand binnen de Pakistaanse regering weet had van de schuilplaats van Bin Laden.

Samenwerking

De incidenten van de laatste weken hebben de anti-Amerikaanse gevoelens in de Pakistaanse publieke opinie doen oplopen, maar volgens Clinton zal dat anti-Amerikanisme de problemen niet oplossen.

De minister beklemtoonde dat de Verenigde Staten Pakistan nodig hebben om een einde te maken aan de oorlog in Afghanistan en "een verzoening mogelijk te maken". De relaties tussen beide landen zijn op een keerpunt aangekomen, zei Clinton, maar ze vertrouwt erop dat de Pakistaanse regering weet wat er op het spel staat.