Dexia gaat herstructurering versneld uitvoeren

Bank-verzekeraar Dexia gaat de geplande herstructureringen versneld uitvoeren. Dat gebeurt op aandringen van de Europese Commissie. Dexia zal dit kwartaal een verlies van 3,6 miljard euro lijden. Het aandeel van de bank werd een tijdlang geschorst. Na het hervatten van de handel steeg de koers.

Dexia gaat in op het verzoek van de Europese Commissie om het balanstotaal van de bank versneld af te bouwen. Dexia kreeg in 2008 overheidssteun van Nederland, België en Luxemburg. De Europese Commissie heeft toen in ruil een harde afslanking geëist. Tegen 2014 moet het balanstotaal met 35 procent worden afgebouwd. Volgens Dexia was die operatie aan de gang, maar volgens Europa verloopt het proces te traag. In een recent rapport van de commissie kreeg Dexia nog een onvoldoende.

Daarom beslist Dexia nu om de operatie fiks te versnellen. Om af te slanken, gaat Dexia de verkoop van niet-strategische activiteiten sneller dan gepland uitvoeren, zo kondigde voorzitter Jean-Luc Dehaene aan in naam van de raad van bestuur. Het gaat om miljarden activiteiten uit de obligatieportefeuille.

Voor dit kwartaal (april-mei-juni) zal dat een verlies van 3,6 miljard euro met zich meebrengen. Dexia weet nu al dat het 2011 daardoor in het rood zal afsluiten. In de eerste drie maanden van dit jaar had Dexia nog 69 miljoen euro winst geboekt.

Volgens Dehaene kan de bank het verlies aan en is er geen nood aan extra staatssteun. "Wij kunnen dit doen omdat de bank heel goed draait. Daardoor hebben we ongeveer 2,3 miljard extra middelen gecreëerd. En in plaats van dat te spreiden over 3-4 jaar hebben we nu de mogelijkheid om het in 1 keer te doen, waardoor die last verdwijnt en we sterker staan naar de toekomst toe."

De handel in aandelen van Dexia werd een tijdlang stilgelegd, om te vermijden dat de koers deze voormiddag een diepe duik zou nemen. Er circuleerden namelijk heel wat geruchten over Dexia. Rond 13.40 uur werd de aandelenhandel hervat. Het aandeel reageerde aanvankelijk wat onzeker, maar ging daarna flink de hoogte in. De beleggers lijken opgelucht dat Dexia kiest voor de korte pijn.

Analisten vermoeden dat Dexia dit jaar in totaal een verlies van 2 tot 3 miljard zal moeten incasseren. Dexia zelf maakt zich sterk dat het verlies niet zo groot zal zijn. "De groep heeft een gezonde kapitaalbasis opgebouwd, waarmee ze haar financiële herstructurering kan versnellen", klinkt het Daarom is een kapitaalverhoging volgens de bank niet nodig.

De vakbonden bij Dexia zeggen dat er nu een bron van onzekerheid wegvalt. Ze gaan ervan uit dat er geen onmiddellijke gevolgen zijn voor het personeel.

Nog meer problemen voor Dexia

Maandag raakte bekend dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's overweegt om de rating van Dexia te verlagen. De herstructurering van Dexia na de financiële crisis is nog in volle gang, maar de groep zit nu ook opgescheept met naar schatting 3 tot 4 miljard euro aan Griekse staatsobligaties. Door de aanhoudende crisis in Griekenland zou Dexia daar veel kunnen aan verliezen.

Ook de Gemeentelijke Holding, zeg maar de steden en gemeentes in België, baart Dexia zorgen. De holding is de op een na belangrijkste aandeelhouder van Dexia. Maar de Gemeentelijke Holding lijdt nu zelf verlies door de dalende koers van Dexia en dat heeft dan weer een invloed op de bank. Ook zien heel wat steden en gemeentes inkomsten aan hun neus voorbijgaan.