Dubieuze Rwandese militieleider aangehouden

In het oosten van Congo is Bernard Munyagishari aangehouden. Deze voormalige militieleider wordt door het Rwanda-tribunaal in Arusha beschouwd als een van de breinen achter de volkenmoord van 1994.

Volgens de hoofdaanklager van het Rwanda-tribunaal heeft Munyagishari leden van de beruchte Interahamwe-militie gerekruteerd, opgeleid en geleid. De Interahamwe was een Hutumilitie die verantwoordelijk is voor slachtpartijen waarvan vooral Tutsi's en gematigde Hutu's het slachtoffer waren.

Bernard Munyagishari zou een slachtpartij in de noordelijke stad Gisenyi hebben beraamd. Hij is aangehouden in Congo tijdens een gezamenlijke operatie van de Verenigde Naties en het Congolese leger.

Na Munyagishari is het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha nu nog op zoek naar negen verdachten. Eerder deze maand heeft het tribunaal nog Augustin Bizimungu veroordeeld, de voormalige stafchef van het Rwandese leger.