Geen consensus over Grieks besparingsplan

De socialistische Griekse regering is er niet in geslaagd de oppositie te overtuigen om gezamenlijk een strikt besparingsplan uit te voeren. Daardoor dreigt het IMF nu een volgende schijf van een toegezegde lening niet door te storten.

Het crisisoverleg van de Griekse regering met de oppositie van conservatieven, nationalisten en communisten heeft niets opgeleverd.

De beurs verloor daarop bijna 2 procent, de banken zelfs meer dan twee procent aan waarde.

Europa eist een groot privatiseringsplan van 50 miljard -een kwart van de begroting-, en schuldafbouw tot 2015. De btw is al verhoogd en in pensioenen en tewerkstelling is fors gesneden. Maar zonder politieke consensus twijfelt het IMF dus aan verdere steunbetalingen.

Reddingsplan

In mei 2010 kreeg Griekenland van de "troika" een reddingsplan toegekend van zowat 110 miljard euro. Dat pakket moest het land uit het slop helpen. De afgelopen weken en maanden ontstond onrust op de financiële markten. Griekenland moet volgens het plan binnenkort de tweede schijf van het IMF krijgen, zo'n 12 miljard euro. Er was speculatie over de Griekse schuldherschikking. De afgelopen dagen was die speculatie wat geluwd.

Experts van de "troika", de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank, nemen momenteel de Griekse situatie onder de loep.

"Het IMF kan die tweede schijf enkel aan Griekenland betalen als er genoeg garanties zijn dat Athene de schulden kan terugbetalen", zei Jean-Claude Juncker gisteren. Juncker trekt in twijfel dat dat zal gebeuren. Ook een woordvoerder van het IMF bevestigt die twijfel. Meteen ontstond ook paniek op de beurzen. Onder meer de euro en de Duitse rente daalden.

Als het geld niet van het IMF komt, zou het van ergens anders moeten komen. "Maar ik denk niet dat de andere Europese landen, zoals Duitsland en Nederland, daartoe bereid zijn", zei Juncker nog.