Gennez: "Bedrijven moeten bijdrage leveren"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo en SP.A-voorzitter Caroline Gennez hebben vandaag de sociaal-economische standpunten van hun partijen toegelicht bij formateur Elio Di Rupo (PS). Grote bedrijven moeten voor Gennez een bijdrage leveren aan de begroting, De Croo herhaalt dat er volgens hem vooral bespaard moet worden.
Gennez vanmiddag bij aankomst voor het gesprek met Di Rupo

Di Rupo houdt bilaterale contacten met de partijvoorzitters over de sociaal-economische thema's. Na afloop van haar gesprek zei Gennez dat haar partij vindt dat grote bedrijven die weinig belasting betalen, een bijdrage moeten leveren aan de begroting. Ze denkt dan onder meer aan Electrabel en de banken die met staatssteun gered zijn.

Gennez had eerder in "De ochtend" al een toelichting gegeven bij wat ze vandaag aan de formateur zal vertellen. "De beste manier om te besparen, is door meer mensen aan het werk te krijgen. Daar moeten we absoluut op inzetten. We moeten daarom ook strenger zijn voor werklozen", zegt ze. Ook zullen mensen volgens Gennez langer moeten werken, al moet er dan wel voor "werk op maat" worden gezorgd.

Langer werken en strenger optreden tegen langdurig werklozen, het zijn standpunten die bij zusterpartij PS erg moeilijk liggen. "Maar we hebben gewoon geen andere keuze", vindt Gennez.

"Iedereen is het erover eens dat we tegen 2015 17 miljard euro moeten besparen. De burgers betalen alvast al genoeg belasting. En ook de btw verhogen is geen goed idee: zo tref je iedereen en stimuleer je de economie niet. Maar we kunnen wel nog op een andere manier meer inkomsten creëren", zegt Gennez. Ze denkt dan aan de banken, aan Electrabel en aan de grote kapitalen.

"Ook zullen de deelstaten een deel van de besparing op zich moeten nemen", zegt Gennez. De N-VA en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hebben al vaak gezegd dat Vlaanderen "niet wil betalen voor de Belgische schulden". Maar Gennez vindt dat niet houdbaar. "Er moet uiteraard een traject worden afgesproken en het blijft in de eerste plaats het federale niveau dat moet besparen. Maar als heel wat Vlamingen met pensioen gaan, dan is het ook de federale staat die dat betaalt. Tenzij we die bevoegdheid overhevelen natuurlijk", zegt de SP.A-voorzitter.

Alexander De Croo herhaalt dat er voor Open VLD vooral bespaard moet worden. Voor zijn onderhoud met de formateur zei de Open VLD-voorzitter dat er geen belastingverhogingen mogen komen. "Dat is de gemakkelijke weg, maar dit land heeft grondige hervormingen nodig. Wie mij wil overtuigen dat we nog meer lasten moeten invoeren, terwijl de belastingdruk al zo hoog is, zal van ver moeten komen", zegt De Croo.

"Ben niet getrouwd met het voorzitterschap"

De afgelopen maanden duiken geruchten op dat Gennez een stap opzij zal zetten en dat ze geen voorzitter van de SP.A meer zal zijn. "In oktober zijn er sowieso voorzittersverkiezingen", zegt Gennez. "Ik ben niet getrouwd met het voorzitterschap. We hebben veel talentvolle mensen in de partij. Maar ik heb nog niet beslist of ik opnieuw kandidaat ben."

Denkpistes

Formateur Di Rupo heeft enkele denkpistes over belastingverhogingen afgetoetst tijdens zijn consultaties. Het ging om belastingen op bedrijfswagens en op de meerwaarde van aandelen. Dat heeft hij bij verschillende partijvoorzitters laten verstaan die bij hem langs zijn gekomen.

Ook denkt de formateur aan een efficiëntere inning van de roerende voorheffing op spaarboekjes. De bedoeling zou zijn om fraude via verschillende spaarboekjes onmogelijk te maken.