Hervorming Grammy Awards stuit op protest

In Beverly Hills hebben gisteren artiesten als Carlos Santana en Herbie Hancock betoogd tegen de hervormingen van de Grammy Awards. In april van dit jaar kondigden de organisatoren van de prestigieuze muziekprijzen aan 31 categorieën te schrappen.

De organiserende Recording Academy bracht het aantal prijzen van 109 naar 78. Zo werd de Grammy voor beste traditionele gospelgroep geschrapt, werden de Grammy's voor hardrock en metal onder de noemer tock bijeengebracht en werd ook in de prijzen binnen het rapgenre gesnoeid. Ook nieuw is dat vrouwelijke en mannelijke artiesten het voortaan tegen elkaar kunnen opnemen in dezelfde categorie.

Die wijzigingen is bij een aantal artiesten niet in goede aarde gevallen. De tegenstanders voeren aan dat de reductie van het aantal prijzen in het bijzonder de ethnische muziekgenres treft, en dat ze zonder inspraak van het volledige bestuursorgaan is doorgevoerd.

"Niet alleen rap, rock of country"

De organisatie voerde de wijziging naar eigen zeggen door om de spanning in de competitie te verhogen en de prijzen meer gegeerd te maken. De voorzitter van de Recording Academy, Neil Portnow, ontkende alvast dat niet de volledige organisatie achter de beslissing stond.

Artiesten als Carlos Santana, Paul Simon en Herbie Hancock gaan met de beslissing niet akkoord en protesteerden gisteren met slogans als "Grammy's zijn er voor alle muziekgenres" en "Het gaat niet alleen om rap, rock of country" tijdens een bestuursvergadering van de organisatie. Zij spreken van "een subtiele vorm van racisme" en vrezen voor een gebrek aan diversiteit in de toekomst.

De Grammy Awards vinden jaarlijks in februari plaats. Een datum voor de 54e editie in 2012 is nog niet bekend.