Huurpremie voor wie al vijf jaar wacht

De Vlaamse regering geeft vanaf volgend jaar een forse huurpremie aan mensen met een laag inkomen die al meer dan vijf jaar op de wachtlijst staan voor een sociale woning. De premie bedraagt zo'n 120 euro per maand.

In Vlaanderen staan meer dan 60.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, velen van hen al meer dan vijf jaar. Minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) denkt met de maatregel 5.000 tot 7.000 gezinnen te kunnen helpen. Ze trekt er volgend jaar 12 miljoen euro voor uit.

De premie is alleen bedoeld voor mensen die op de private huurmarkt niet of nauwelijks terechtkunnen. Alleenstaanden mogen slechts 16.000 euro per jaar verdienen, een gezin met twee kinderen niet meer dan 19.000 euro.

De premie is een overgangsmaatregel, want tegen 2020 wil de Vlaamse regering 37.000 sociale woningen bijgebouwd hebben.