Jemenitische rebellen nemen legerkamp in

In Jemen hebben opstandige stamleden een legerkamp buiten de hoofdstad Sanaa ingenomen. In de stad zelf zijn weer duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van president Ali Abdullah Saleh te eisen.

Het kamp van de machtige Republikeinse Garde werd omsingeld en nadien ingenomen door de militie van de stam van Ali Saif. Ze wilden voorkomen dat de soldaten naar Sanaa marcheerden om deel te nemen aan het al vijf dagen durende gevecht tussen het leger en de stamleden die de kant hebben gekozen van de volksopstand.

Het kamp werd nadien gebombardeerd door de luchtmacht uit vrees dat de stamleden een groot wapendepot zouden buitmaken.

In Sanaa zijn duizenden mensen samengestroomd voor een "Vrijdag van vreedzame revolutie" tegen Saleh. Ze lieten witte duiven los en droegen de kisten van 30 mensen die tijdens de schermutselingen deze week omkwamen. Bij de gevechten zijn in het totaal al meer dan honderd mensen omgekomen. Enkele kilometers verderop kwamen gezagsgetrouwe betogers de straat op, zwaaiend met Jemenitische vlaggen en foto's van president Saleh, die al 33 jaar aan de macht is.

De gevechten in Sanaa tussen de leden van de Hashid-stam van Zadek al-Ahmar (foto boven) en het leger zijn intussen wat geluwd na onderhandelingen tussen de twee partijen. De stamleden hebben enkele regeringsgebouwen ontruimd, in ruil voor een staakt-het-vuren en het terugtrekken van het leger uit sommige wijken van de stad.