Miljardensteun voor Arabische Lente

Op de G8-top in Deauville heeft de Franse president Nicolas Sarkozy in naam van de G8 een financieel pakket van 28 miljard euro voorgesteld om de Arabische Lente te steunen. Dat zegt de Tunesische minister van Financiën, Jallol Ayed.

Frankrijk had de premiers van Tunesië en Egypte, Béji Caïd Essebsi en Essam Charaf, uitgenodigd op de G8-top. In die twee landen zijn de regerende machthebbers opgestapt na massaal protest van de bevolking.

"Wat president Sarkozy heeft aangekondigd, is een globaal pakket van 28 miljard euro voor de regio. Bedoeling is dat er tegen begin juli nog vergaderingen van de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën komen om het programma beter te omschrijven", aldus de Tunesische minister.

Over de aard van de hulp gaf Jalloul Ayed geen verdere details, maar het zou vooral gaan om leningen van internationale financiële organisaties zoals het IMF, de Wereldbank en de Europese Investeringsbank.

De economieën van Tunesië en Egypte zijn zwaar getroffen door een terugval van het toerisme na de straatprotesten eerder dit jaar.

Sarkozy had ook de presidenten van andere Afrikaanse landen -Ivoorkust, Guinee en Niger- uitgenodigd. Ook zij hopen op economische hulp van de G8.