Mladic mag worden uitgeleverd aan Den Haag

De Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Ratko Mladic mag worden uitgeleverd aan het oorlogstribunaal in Den Haag. Dat heeft een Servische rechtbank beslist. Mladic is vandaag een 2e keer ondervraagd. Volgens zijn zoon, die hem heeft kunnen bezoeken, is hij te ziek om te worden uitgeleverd.
Mladic in 1994 (links) en vandaag (rechts)

Ratko Mladic werd gisteren opgepakt in Lazarevo, na ongeveer 15 jaar op de vlucht te zijn geweest. 's Avonds werd de man een eerste keer verhoord door het oorlogstribunaal in Belgrado. Na een tweede ondervraging vanmiddag heeft het tribunaal geoordeeld dat Mladic mag worden uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag.

"Mladic' advocaat heeft de uitleveringsdocumenten ontvangen. Hij heeft nu tot maandag om beroep aan te tekenen", aldus rechter Maja Kovacevic. Als dat beroep afgewezen wordt, kan de voormalige generaal op korte termijn uitgeleverd worden. Kovacevic meldde ook dat Mladic onderzocht is door een medische commissie en die heeft geoordeeld dat hij in staat is om de verdere procedure te doorlopen.

Volgens de verdediging is Mladic' gezondheid te slecht om uitgeleverd te worden. Dat zegt onder meer zijn zoon Darko, diesamen met zijn moeder zijn vader vandaag kon bezoeken in zijn cel in Belgrado. Hij wil dat Mladic naar een militair ziekenhuis wordt overgebracht. Na het bezoek zei hij ook dat zijn vader onschuldig pleit op de aanklachten. Het Joegoslaviëtribunaal heeft al gereageerd. "Wij zijn in staat om zieke verdachten te behandelen", luidt het.

Ondervraging verliep niet gesmeerd

De ondervraging gisteren liep niet zo gesmeerd, naar verluidt wegens de slechte gezondheidstoestand van Mladic. Volgens zijn advocaat is Mladic nauwelijks in staat om op de vragen te antwoorden. Mladic heeft medicijnen nodig en "zou niet mogen bewegen in zijn toestand", liet zijn advocaat verstaan. Volgens de Servische radio B-92 is een van Mladic' armen verlamd, vermoedelijk als gevolg van een beroerte.

Volgens Bruno Vekaric, de adjunct-aanklager van het tribunaal, neemt Mladic heel veel medicijnen, maar bleek hij wel "heel rationeel te reageren op alles wat er gaande is". Toch werd beslist om Mladic voorlopig niet verder te ondervragen, waardoor de uitlevering van de man vertraging zou kunnen oplopen. Normaal zou de uitleveringsprocedure een tiental dagen duren. Mladic zou, volgens zijn advocaat, wel te kennen hebben gegeven dat hij de autoriteit van het Joegoslaviëtribunaal niet erkent.

Geen verzet

Servische media schrijven dat Mladic verrast is in zijn slaap. Er waren geen lijfwachten of moderne communicatiemiddelen, als gsm of laptop, aanwezig in het huis. Het huis waar Mladic verbleef is eigendom van zijn oom en werd in het verleden al vaker tevergeefs doorzocht. De gewezen generaal wisselde naar verluidt heel vaak van onderduikadressen.

Intussen is ook bekendgemaakt dat hij bij zijn arrestatie twee pistolen droeg, wat niet zo uitzonderlijk is als ex-militair. Maar hij zou die wapens niet gebruikt hebben en zou zich ook niet verzet hebben tegen zijn arrestatie. De agenten die hem arresteerden, zouden dan ook geen enkel schot hebben gelost.

Volgens televisiejournalist Stefan Blommaert, die momenteel in Belgrado is, is het heel opmerkelijk dat Mladic zich niet verzet heeft. "Sinds het einde van de oorlog in Bosnië werd gezegd dat Mladic zich nooit zomaar zou laten arresteren. Hij gaat zich verzetten of hij gaat in het ergste geval zelfmoord plegen. Niets daarvan. Hij heeft zich gewoon laten arresteren zoals Karadzic." Anders dan Karadzic was Mladic niet vermomd, "hij was alleen maar heel erg verouderd".

Minder protest

Volgens Blommaert blijkt ook dat de achterban van Mladic veeleer klein is. In tegenstelling tot bij de arrestatie van Slobodan Milosevic en in mindere mate van Karadzic, was er op de betoging in Belgrado tegen de arrestatie "niet meer dan honderd of tweehonderd man". Bij de arrestatie van Milosevic, tien jaar geleden, kwamen duizenden mensen op straat. "Het kan natuurlijk nog komen, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat een brede laag van de bevolking gekant is tegen zijn arrestatie."

Ook de meeste Servische media berichten heel objectief over wat er gebeurd is, stelde Blommaert vast. "Zeker in de normale media is er weinig steun voor Mladic."