Nergens minder taboes dan "Thuis"

Vandaag zijn Frank, Rosa, Marianne en dorpsgenoten voor de 3.000e keer “nergens beter dan thuis”. Met een spannende finale wordt het 16e seizoen van de succesvolle Eén-soap afgerond. De extra lange aflevering is dé gelegenheid om aloude vetes op te rakelen en oude liefdes te ontroesten.

En toch is “Thuis” in al die jaren veel meer geweest dan een verhaal van blinden die weer kunnen zien, loodgieterbedrijven die binnen hetzelfde, kleine dorp als paddenstoelen uit de grond rijzen en een onverbeterlijk welles-nietesspelletje tussen Frank en zijn Simonneke.

Een programma als “Thuis” dat elke dag ongeveer 1 miljoen Vlamingen aan het scherm kluistert, kan niet anders dan enigszins herkenbaar zijn. Toegegeven, de klassieke basisthema’s als overspel, familievetes en geldkwesties worden uitvergroot en komen in de families Bomans, Bastiaens en Verbeeck wellicht net iets vaker voor dan in het gemiddelde, Vlaamse gezin. Maar “Thuis” is meer dan het bekende gevecht tussen Rosa (Annick Segal) en Marianne (Leah Thys) aan het station (foto). De typische verhaallijnen zijn in de loop der jaren aangevuld met maatschappelijke en taboedoorbrekende thema’s zoals ziekte, seksuele geaardheid en adoptie.

Zo ondernam dokter Ann in het verleden al een zelfmoordpoging, koos Jenny’s minnaar Willy voor actieve euthanasie en was de blonde Eva het slachtoffer van partnergeweld. Tienermeisje Sofie raakte verslingerd aan drugs en belandde in de prostitutie, terwijl Cois en Julia met de strubbelingen in een nieuw samengesteld gezin geconfronteerd werden. En dat is lang niet alles: Rosa werd zwanger op latere leeftijd en kreeg een miskraam, Eva pleegde abortus en de jonge Dorien belandde in een rolstoel na een auto-ongeluk. Zowel van de scenarioschrijvers als van de acteurs vragen dergelijke thema’s een bijzondere inspanning.

Vooraleer een maatschappelijk thema wordt behandeld, wordt het binnen het team van scenarioschrijvers uitvoerig besproken, en gaat de researcher van dienst actief op zoek naar getuigenissen, juridische of sociale informatie. Ook van de acteurs zelf wordt enige beroepsernst gevraagd. Wie een vrouw met kanker speelt, weet best met welke problemen of frustraties een zieke vrouw in realiteit worstelt. Deredactie.be polste naar de ervaringen van enkele betrokken acteurs.

Jenny vecht tegen borstkanker

In het 4e seizoen van de soap wordt Jenny Verbeeck (Janine Bisschops - foto) met borstkanker geconfronteerd. “Een vriendin van mij had borstkanker”, verduidelijkt Bisschops. “Het was een maatschappelijk thema dat in "Thuis" nog niet aan de orde was geweest en ik vond het te belangrijk om te laten liggen. Ik heb de “Thuis”-schrijvers gevraagd of ik dat mocht spelen. Ze waren meteen akkoord."

De actrice dompelde zich ter voorbereiding op deze verhaallijn zelf onder in het hele ziekteproces. “Ik heb urenlange gesprekken gehad met mijn vriendin over haar ziekte, ik heb dokters en psychologen gesproken en als mijn vriendin op consultatie ging, vergezelde ik haar”, gaat Bisschops verder. “Mijn vriendin werd bij het hele schrijfproces betrokken. Bepaalde dingen die Jenny voelde, zijn letterlijk uit haar leven gegrepen.”

Ook de reacties op de ziekte van haar personage hebben de actrice geraakt. "Een vrouw en haar man hadden hun zoontje verloren door een hersentumor. De vrouw stuurde me een boze brief omdat ze ongevraagd met kanker werd geconfronteerd in haar favoriete serie. Ik ben naar haar toe gegaan met een grote bos bloemen. Ze heeft haar verhaal verteld en we hebben samen zitten huilen. We zijn vrienden geworden en we hebben nog altijd contact. Als mensen boos reageren, wil ik altijd met ze praten."

Franky valt op jongens

Als in het 16e seizoen van “Thuis” blijkt dat Franky (Braam Verreth - links op foto), de zoon van de stoere Frank Bomans, homoseksueel is, staat zowel de familie Bomans als kijkend Vlaanderen op zijn kop. De coming-out van de adolescent is groot nieuws.

De Vlaamse kranten komen met verhalen van holebi’s aandraven, Braam Verreth wordt bedolven onder de vragen en zowel positieve als negatieve critici krijgen her en der een platform.

Jonge homo’s volgen de afleveringen vol belangstelling, terwijl in zowat alle media reikhalzend naar de dag van de waarheid – 25 maart was de dag waarop Franky uit de kast kwam – wordt uitgekeken. Er wordt zelfs inderhaast een persconferentie bijeengeroepen, waarop de betrokken acteurs hun ontluikende gevoelens duiden. Het taboe blijkt groter dan de acteur én de makers misschien zelf hadden verwacht.

Toch ervoer de jonge acteur Braam Verreth weinig negatieve reacties na de avonturen van zijn personage. “De mensen leken oprecht te geloven wat Franky overkwam. Ik merkte wel dat er af en toe lacherig over gedaan werd. “Allez jong, dat moet toch raar zijn om daar met een jongen te kussen?” of “Ik zou dat zelf niet willen doen, hoor”. Nu, ik zag dat absoluut zitten, hoor – daar is helemaal niets raars aan. Bovendien is het een thema dat echt leeft”, zegt Verreth nog.

Peggy staat haar dochter af

Ook het ingewikkelde adoptieverhaal en proces waarin Peggy (Sally-Jane Van Horenbeeck) en Ann (Monica Van Lierde) verwikkeld raakten, veroorzaakte opschudding, zowel onder de makers als bij het grote publiek.

De researcher ging bij experts informeren om het verhaal op een realistische en correcte manier uit te werken. De Orde van de Vlaamse Balies kon hen geen antwoord bieden op de vraag wie het proces in de strijd om baby Sandrine “moest” winnen. Een soortgelijke situatie had zich in het echte leven nog nooit voorgedaan. Of hoe een soap af en toe ook echt buiten de grenzen van de realiteit breekt.

En hoewel het adoptieverhaal op die manier een surreële insteek kreeg: het gegeven dat een moeder haar kind afstaat liet kijkend Vlaanderen niet onberoerd. Actrice Sally-Jane Van Horenbeeck (foto) vat de reacties samen. “De mensen begrepen wel waarom Peggy haar dochter afstond, maar konden het toch maar moeilijk aanvaarden”, zegt de actrice. “Maar het was een gegeven dat duidelijk leefde onder het publiek. Elke moeder kan zich amper inbeelden dat ze op een dag haar eigen kind zou moeten afstaan."

Vier de verjaardag mee!

Vanavond wordt de extra lange, 3.000e aflevering – én seizoensfinale – van “Thuis” uitgezonden om 20.10 uur, op Eén. Naar aanleiding van de verjaardag werd het boek “Nergens beter dan thuis” uitgegeven. Verder werd een quizspel gelanceerd én kunnen de fans op zondag 29 mei op het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke terecht voor de Thuisdag.

Ingeborg Deleye