Nieuw premiesysteem voor dakisolatie

De Vlaamse overheid gaat een nieuw premiesysteem voor dakisolatie invoeren. Volgens minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (SP.A) moet het huidige systeem eenvoudiger worden.

Tot nu toe bestonden er premies voor dakisolatie van de Vlaamse overheid en van netbeheerder Eandis. Sommige gemeenten doen daar nog een premie bovenop en de investeringen zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche wil het premiesysteem eenvoudiger maken en wil alvast de premies van de overheid en Eandis op elkaar afstemmen. Ook het feit dat de premie van de overheid alleen voor daken vanaf 40 vierkante meter geldt, moet veranderen.

"Ik denk dat we gewoon naar een eenvoudig systeem moeten waarbij je een bedrag krijgt per geïsoleerde vierkante meter, heb je een klein dak dan zal dat bedrag wat kleiner zijn maar je zal wel steun krijgen. Is je dak groter dan krijg je natuurlijk meer terug, maar tot op een bepaalde hoogte. We gaan natuurlijk ook geen kasteeldaken volledig met premies gaan belonen."

In extreme gevallen kunnen mensen op dit moment zelfs winst maken door hun dak te laten isoleren. Door het nieuwe systeem zou er geld moeten vrijkomen voor vloer- en muurisolatie.