Omwonenden Kalmthoutse Heide mogen naar huis

De geëvacueerde omwonenden van de Kalmthoutse Heide mogen terug naar huis. Ondertussen is geen open vuur meer te bespeuren. Het provinciaal rampenplan wordt afgebouwd naar een gemeentelijk rampenplan.

Gisteren werden tientallen mensen geëvacueerd. Zij hebben de nacht doorgebracht in een motel in Brasschaat of bij familie. Nu mogen ze weer naar huis.

De hele nacht heeft de brandweer nog geblust. "Even zag het er slecht uit en werd gevreesd dat het zou branden op een nieuw stuk heide", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "Maar het heeft afgelopen nacht meer geregend dan verwacht. Dat heeft de brandweer goed geholpen."

De brandweer houdt zich nu volop bezig met het verzadigen van de bodem met water. Dat gebeurt vooral in twee stukken heide van 20 hectare waar nog ondergronds vuur woedt. Dat wil zeggen dat de wortels van planten en bomen nog branden. Het vuur beperkt zich nu nog tot een grondvuur aan het Stappersven. Daarom werd besloten om het provinciaal rampenplan af te bouwen naar een gemeentelijk rampenplan.

Door de regen van deze ochtend is de kans klein dat het vuur nog opflakkert. Toch zal de brandweer nog een tijdje moeten nablussen. Na de heidebrand van 1996 duurde dat zelfs 3 weken. Nu schat de brandweer dat er minstens een week moet worden nageblust. Tijdens de nabluswerken blijft de Kalmthoutse Heide afgesloten voor het publiek. De brandweer benadrukt dat de veiligheid primeert.

De politie zet onder meer patrouilles te paard in om erop toe te zien dat onbevoegden uit het terrein wegblijven. Ook het Agentschap Natuur en Bos zet extra manschappen in . Daarnaast blijft het vliegverbod boven de Heide gehandhaafd.

"Het heidegebied is verwoest"

De ravage op de heide is erg groot. Zowat 600 hectare is in vlammen opgegaan. Dat is een kwart van het domein. "Datgene wat de Kalmthoutse heide uniek maakt, het echte heidegebied, is verwoest", zegt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V).

Door de krachtige wind en de moeilijke toegankelijkheid op het heidegebied was het erg moeilijk werken voor de brandweer. Vier brandweerlui zijn gewond geraakt bij het blussen. Ze werden naar het ziekenhuis afgevoerd met breuken en verstuikingen. Zo'n 60 brandweermannen streden de afgelopen nacht nog tegen de brand.

Aan de gehele operatie hebben zo’n 550 à 600 Nederlandse brandweermannen deelgenomen. Er zijn geen cijfers vrijgegeven over het aantal Belgische brandweermannen. Gouverneur Berx bedankte alle hulpdiensten, personeelsleden van de gemeente en het OCMW en alle vrijwilligers die de voorbije dagen paraat hebben gestaan. Ze kondigt de komende weken ook een evaluatie aan. Daarin komt onder meer het verouderde materiaal en het gebrekkige communicatiesysteem aan bod.