Surrealiste Leonora Carrington is overleden

In een ziekenhuis in Mexico is kunstschilder, beeldhouwster en schrijfster Leonora Carrington overleden. Zij was een van de eerste grote surrealisten. Carrington werd 94 jaar en zou volgens lokale media gestorven zijn aan de gevolgen van een longontsteking.

Leonora Carrington schilderde veel spookachtige droombeelden van bizarre rituelen waarin mythische dieren en vrouwen figureren. Zelf zei ze in een "vredige anarchie" te geloven.

Carrington werd geboren in Lancashire (Engeland) en verhuisde op haar 19e naar Parijs, waar ze surrealisten als Max Ernst, Salvador Dalí, Luis Bunuel en Andre Breton ontmoette.

Ernst werd haar mentor en haar partner. Toen Ernst later door de nazi's werd opgepakt voor "creatieve subversie", raakte Carrington in een depressie. Ze werd opgenomen in een psychiatrische kliniek in Spanje, maar ontsnapte en vluchtte naar Mexico, waar ze vrienden werd met Remedios Varo en Frida Kahlo.

Carrington woonde in Mexico tot haar dood. Ze verliet het land zelden, omdat ze vliegangst had.