Vlaamse Gemeenschap koopt "Baden van Oostende"

De Vlaamse Gemeenschap heeft het werk "De baden van Oostende" van James Ensor voor 1,33 miljoen euro gekocht van een privéverzamelaar. Het werk zal de komende vijf jaar te zien zijn in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent.

Het werk dateert van 1890 en is 37,5 bij 45,4 centimeter groot. "Het is sprankelend, mild satirisch en een treffende schets van de fin-de-sièclegekte van Oostende. Het werk wordt als een van de publiekslievelingen binnen het oeuvre van Ensor beschouwd", zo staat in een persbericht van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Zij noemt de aankoop "een buitenkans om een topstuk van de Oostendse meester toch in Vlaanderen te houden".

Het werk is bestemd voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), dat de grootste Ensorcollectie ter wereld in huis heeft, maar dat museum blijft tot eind 2017 dicht voor verbouwingen. "De baden van Oostende" wordt daarom vijf jaar in bruikleen gegeven aan het MSK in Gent.

"De baden van Oostende" staat al enkele jaren op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Die omvat 347 stukken en een 230-tal verzamelingen van "roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap".